מי הוא עורך דין קניין רוחני?

עורך דין קניין רוחניעורך דין קניין רוחני הוא עורך דין שניתן לייחס לו מספר תחומי התמחויות. תחום הקניין הרוחני כולל בתוכו דינים רבים הקשורים לתחרות והתנהלות מסחרית תקינה בארץ ובעולם. בחלקם של התחומים נחתמו אמנות כגון אמנת פאריז, אמנת מדריד, הסכם הPCT ועוד, כולם ככולם נחתמו מתוך כוונה להגדיר כללי התנהלות חוצי גבולות שיהיו בעלי תוקף בכל מקום בעולם. כמובן שלא כל המדינות הקיימות חתמו על האמנות הללו מאי אילו סיבות אך כן ניתן לומר כי מירב המדינות בהן ישראלים עושים עסקים חתומות על אמנות אלו ועל כן ניתן להתבסס על חוקים שונים בתחום הקניין הרוחני בכל אחת מהמדינות הללו. בתחומים אחרים לא נחתמו אמנות והדין החל בכל מדינה הינו ספציפי לאותה המדינה. זהו לדוגמא המקרה בתחום העוולות המסחריות. אמנם הדין הזר הינו דומה, אך ישנם הבדלים בין הדינים והגנות אשר קיימות במדינות ספציפיות ואינן קיימות באחרת.

התחום הנפוץ ביותר בו מתמחה עורך דין קניין רוחני הינו סימני מסחר. סימני המסחר נועדו להבדיל בין סחורות העסקים השונים, שמותיהם, סמליהם ועוד כך שלא תתרחש הטעיה של הצרכן. סוג ההטעיה הבסיסי ביותר הוא מצב בו צרכן פלוני מנסה לרכוש מוצר מסוים בשל המוניטין הטוב של אותו מוצר ובטעות רוכש מוצר מתחרה במחשבה שהוא רכש את המוצר אותו ביקש לרכוש. 

כל עסק צובר עם הזמן קניין רוחני. קניין רוחני כשמו כן הוא- קניין שאיננו מוחשי. זה יכול להיות רשימת לקוחות, ידע, מידע ומומחיות, מוניטין, ועוד. הקניין הרוחני של העסק יכול להיות מסוגים שונים וכל סוג ניתן להגנה בדרכים שונות, לפעמים ביותר מדרך אחת בלבד. 

ישנו קניין רוחני אשר לא ניתן ו/או לא מומלץ לרישום ויש קניין רוחני שניתן לרישום ואף מומלץ לרישום. לדוגמא, מתכון סודי להכנת שוקולד מצוין כמו שוקולד השחר נשמר בסודיות, כך גם במקרה של קוקה קולה. הפורמולה/ המתכון נשמר בסוד ובמידה והסוד מצליח להישאר סוד אז אין הגבלה לתקופה בה החברה תישאר בעלת הקניין הרוחני ותוכל ליהנות מהמתכון ומהפירות הכלכליים שלו.

לו החברה הייתה בוחרת לרשום פטנט על אותו מתכון, אז היה על החברה לגלות לעולם את המתכון לשם קבלת הפטנט. בחלוף 20 שנים, תוקף הפטנט היה מגיע לסיום ואז המתכון היה בנחלת הכלל, כלומר הרכוש של כולם ואף אחד. במקרים כאלו זה חכם מצד החברה לשמור על המתכון כסוד מסחרי.

במקרים אחרים, ישנם סוגי קניין רוחני שלא ניתן להפיק מהם רווח כלכלי מבלי לחשוף את הסוד בדרך כזו או אחרת. במקרים אלו יש להתייעץ עם עו"ד קניין רוחני על מנת להבין מה היא הדרך או  הדרכים הטובות ביותר להגן על אותו קניין רוחני.  

תפקידו הראשוני של עורך דין קניין רוחני הוא לזהות את סוג הקניין הרוחני ואת הדרכים האופטימליות להגן עליו, בין ברישום ובין לאו. כמו כן, תפקיד נוסף של עורך דין קניין רוחני הוא לייעץ ולהכווין את הלקוח/ החברה כיצד להתנהל באופן שוטף באופן שיישמר ויתעד את הקניין הרוחני ויעזור בבניית הקניין הרוחני באופן שוטף מבלי להוות נטל על החברה. חשוב לזכור כי שווי החברה תלוי בין היתר גם בשווי הקניין הרוחני שלה. שווי זה רלוונטי מאוד כשמנסים לגייס הון לחברה.

חלקם של עורכי הדין בתחום הקניין הרוחני נותנים שירותי רישום של זכויות הקניין הרוחני כעיצוב (מדגם), פטנט, סימן מסחר או זכויות יוצרים וחלקם מתמקדים יותר בהגנה בפועל על אותן זכויות בבתי המשפט השונים. כמובן, שישנם גם אלו המספקים את מכלול השירותים- מרישום הזכויות ועד ההגנה עליהן בפועל כנגד מפרי זכויות. 

עורך דין המתמחה בקניין רוחני יוכל גם לייעץ דרכים נוספות להגנה על הקניין הרוחני של חברתך, בין אם על ידי סוגי רישום נוספים לקניין הרוחני או רישום לרכיבים ספציפיים ו/או אסטרטגיים שיהוו מכשולים בדרכם של מתחרים להוציא לשוק מוצרים שיתחרו במוצר שלך.

אחד הדברים המבאסים זה סוף סוף לבחור שם לעסק, ליצור את הלוגו, לבנות את האתר, להשקיע בפרסום ורק אז לגלות שיש עסק אחר עם שם דומה שדורש ממך להפסיק את השימוש בשם הזה כי השם שלך מפר את הזכויות של אותו העסק. לכן, גם אם לדעתך לא צריך לרשום את שם העסק כסימן מסחר, מומלץ להתייעץ עם עורך דין קניין רוחני לפני בחירת השם המסחרי לעסק. זו רק אחת הסיבות שבגללן כן מומלץ לרשום את העסק כסימן מסחרי. 

וגם אם בוחרים כן לרשום את שם העסק כסימן מסחר, יהיה מומלץ להתייעץ עם עורך דין קניין רוחני לפני הרישום של אותן זכויות. זאת מכיוון שלא כל שם ניתן לרישום כסימן מסחר ולא כל שם ניתן לרשום באותה קלות כמו שם אחר. אם העסק שלך רק בתחילת הדרך והצורך שלך לסימן מסחר מסתכם בסימן מסחר רשום בשביל אמזון (לברנד רג'יסטרי) אז עדיף יהיה לבחור שם שיהיה קל לרשום מאשר שם שיהיה עם קניין רוחני רחב יותר, זאת בין היתר כיוון שאין חשש מהותי להעתקות בשלב זה. ממש כשם שישנם שיקולים שיווקיים בבחירת השם לעסק, כך גם שינם שיקולים משפטיים. 

כמובן, עורך דין קניין רוחני הוא האדם עמו מומלץ ליצור קשר אם קיבלתם מכתב התראה טרם נקיטת הליכים בגין הפרת סימן מסחר, הפרת פטנט, זכויות יוצרים וכיוצא בזה. זאת מהסיבה הפשוטה שרק עורך דין קניין רוחני יידע לבחון האם לצד השני אכן קיימות הזכויות בגינן הוא מתיימר להיות זכאי לפיצוי כלשהו.

מאז עליית האינטרנט והמסחר האלקטרוני, המסחר היום יומי מתרחש יותר ויותר על גבי האינטרנט בו כמובן נעשות גם הפרות של אותן זכויות קניין רוחני.

אנשים רבים התחילו לשלוח מכתבי אזהרה על דעת עצמם ו/או מבקשים מעורכי דין לשלוח מכתבי התראה בטענה שזכויותיהם הופרו עם דרישות לפיצוי כספי.

במקרים רבים, לאנשים אלו כלל אין זכות בלעדיות ואין להם זכות לדרוש את הפסקת השימוש באותו רעיון, עיצוב או מוצר. על מנת לדעת האם באמת קיימת זכות ושהיא אכן בתוקף בזמן ובטריטוריה הרלוונטית ואכן קיימת הפרה- מומלץ להתייעץ עם עורך דין קניין רוחני.

השאלה הבאה תהיה כמובן, במידה ואכן יש כאן הפרה של זכות קניין רוחני כלשהי, מה גובה החשיפה? האם אכן שווה לשלם לאותו גורם המאיים בפנייה לערכאות את הסכום אותו הוא דורש? התשובה כאמור תלויה במגוון גורמים, בין אלו שצוינו לעיל ובגורמים נוספים כגון אופי והיקף ההפרה, הרווח שנוצר לך כמפר זכויות, סוג הזכות הרלוונטית ועוד.    

תחום נוסף בו עורך דין קניין רוחני הוא הכתובת הנכונה הוא תחום הייבוא המקביל עליו לא יורחב כאן אך יוער כי ייבוא מקביל הינו חוקי במגבלות מסוימות אשר נכון ליום כתיבת שורות אלו, עדיין משתנות מעת לעת ולא כלל הסוגיות נקבעו בחוק אלא בפסיקה של בתי המשפט. גבולות המותר והאסור בתחום הייבוא המקביל נוגעות בחלקן הגדול בתחום סימני המסחר והשימוש המותר בסימן מסחר של צד שלישי ללא רשותו. 

 

אין באמור לעיל כדי להוות כל ייעוץ משפטי/ עצה / הדרכה או חוות-דעת בנושא. בכל נושא ספציפי יש לפנות למשרדנו לקבלת ייעוץ בהתאם לנושא הרלוונטי.