רישום פטנטים הינו אחד הדברים החשובים כשאנחנו מתכננים לבנות עסק גדול ובין לאומי המבוסס על מוצר מוחשי או לא מוחשי. זאת, על מנת לשמור על היתרון התחרותי ולמנוע מתחרים מלגזול את הרעיון שלך בקנה מידה גדול וזול יותר ומהר יותר. מומלץ לבצע רישום פטנטים איכותי אשר ייקח בחשבון מגוון שיקולים ביניהם סוג ההמצאה, רמת הפירוט הקיימת, הדרכים החלופיות לממש את אותה ההמצאה, סוג הלקוח והשוק הרלוונטי, ורמת המימון הזמין שיש ללקוח על מנת להגן על הקניין הרוחני בצורה הטובה ביותר בהינתן האמצעים הקיימים. קל מאוד להגיד לעו"ד הפטנטים או לעו"פ הרלוונטי פשוט "לרשום את הפטנט בכל העולם" אך ללא מימון מתאים, התוצאה של זה לרוב תהיה הפוכה.
עלויות רישום פטנטים
רישום פטנטים עולה כסף. כמה? עלות רישום פטנטים משתנה בהתאם למגוון משתנים:
- כמות וזהות המדינות בהן יבוצע הרישום פטנט - ככלל, ככל שנבקש רישום פטנטים במספר גדול יותר של מדינות, כך עלויות הרישום יגדלו. בכל מדינה בה מבוצע רישום פטנט יש לשלם אגרת רישום לפטנט. בנוסף, כמעט בכל המדינות (פרט לחריגות) ישנה אגרת הגשת בקשה לרישום פטנטים. לסכומים אלו תוסיפו את העובדה שבחלקן של המדינות יש צורך בתרגום באופן שוטף של כל מסמך משפת המקור לאנגלית וההפך, יש לשלם לסוכן המקומי על מנת שיגיש מענה לדו"חות בחינה ותכתובות שונות לרשם הפטנטים המקומי, ועוד. בנוסף, בחלקן מהמדינות או טריטוריות כגון אירופה, יש צורך לשלם אגרת חידוש שנתית עוד בטרם שהבקשה אושרה לרישום כפטנט. ככל שינן יותר טריטוריות בהן מבוקש רישום הפטנט - יהיו יותר הוצאות. לכן מומלץ לבחור בקפידה ותוך תכנון מראש והערכות פיננסיות מבחינת הוצאות מול חשיבות השוק הרלוונטי בכל מדינה (או רישום אסטרטגי לחסימת ייצור מתחרה) האם כדאי ושווה לך לרשום את הפטנט בכל מדינה.
- התחום של ההמצאה - ישנם תחומים "חמים" בהם כל יום מוגשות בקשות פטנט בכל העולם, לדוגמא, תחום הבינה המלאכותית, או אנרגיה מתחדשת ומנגד ישנם תחומים "קרים" יותר בהם לא כל העולם מתעסק כמו כיסאות חדשים, פריט לבוש חדשני וכן הלאה. בתחום חם, ישנה בעיה מהבחינה הזאת שכל בקשת פטנט חוסה תחת מעטה סודיות במהלך 18 החודשים הראשונים ולא ניתן לגלות אותה בטרם מגישים את בקשת הפטנט אלא אם כן בעלי המיזם פרסמו את ההמצאה וגיליתם אודותיה שלא דרך מאגרי הפטנטים. בנוסף, ישנה סבירות גבוהה יותר בתחומים אלו כי ישנן יותר המצאות מתחרות ודומות יחסית המוגשות בתחום. מנגד, רישום פטנטים בתחום "קר" יחסית מגיע עם יתרון מפתיע. העובדה שקצב הגשת הפטנטים, ההמצאות והפרסומים בתחום איטי יותר, מגבירה את הסיכוי שאם תבוצע בדיקת פטנטביליות ("חיפוש פטנטים וידע קודם"), יהיה סיכוי משמעותית טוב יותר לדעת מה קיים בשוק בטרם ביצוע השקעה בפיתוח, עיצוב, הגשת בקשת פטנט ועוד. ככל שהתחום יותר חם, ייתכן שהידע הקיים יהיה נרחב יותר ומפוזר על פרסומים רבים יותר, דבר אשר יעלה את מספר דו"חות הבחינה וכפועל יוצא - את העלות הכוללת של הבחינה.
- כמות הידע הקיים בתחום הספציפי של ההמצאה - באופן דומה לנקודה לעיל, ככל שהידע הקיים ומספר הפרסומים המצוטטים בדו"חות הבחינה של בוחן הפטנטים עולה, כך גם משך התכתובות מול בוחני הפטנטים השונים
- התנגדות בוחן הפטנטים - יש תמיד לזכור את הגורם האנושי. אחרי הכל גם בוחני הפטנטים הינם אנשים בשר ודם ולכן גם במקרים בהם ההמצאה כן ראויה להירשם כפטנט, לא כל בוחן משתכנע בקלות כמו רעהו. ישנם גם פעמים בהם בפעם הראשונה יתקבל דו"ח בחינה שנובע ממה שיכול להיראות כחוסר הבנה בתחום ההמצאה באופן שיגרום לבוחן הפטנטים לא להבחין במהות ההבדלים בין ההמצאה לגביה מבוקש הפטנט לבין פרסום קודם. ככל שקשה יותר לשכנע את הבוחן כי הבקשה ראויה להירשם כפטנט, כך תתארך ההתכתבות עמו/ה והעלות תגדל בהתאם. בבחינת פטנט בארה"ב, כל 2-3 דו"חות בחינה מתווספת אגרה שהמהות שלה היא בעצם תשלום על התכתבות "אקסטרה" עם הבוחן. יוער כי במקרים כאלו אחת הדרכים לייעל את התהליך היא ליזום שיחה טלפונית ישירות עם הבוחן על מנת לגשר על אי ההבנות בתקשורת הכתובה.
- אורך הפטנט עצמו ומספר התביעות - בכל מדינה ישנה הגדרה של כמות התביעות המותרות. כל תביעה נוספת מעבר לכמות המותרת מותנית בתשלום אגרה נוספת. בארה"ב, מותר להכניס בבקשה פטנט 20 תביעות לפני שנדרש לשלם אגרה בגין תביעות נוספות. באירופה, הכמות הזו היא 15 תביעות בלבד. בנוסף, בחלק מהמדינות, ישנה אגרה אם המסמך עצמו חורג ממספר עמודים מקסימלי.
- זהות/ סוג המשרד המטפל - על עבודה איכותית ראוי ומוצדק לדרוש תשלום ראוי, גבוה ככל שיהיה. עריכת פטנט אינה דבר זול וזה בסדר גמור אם אתם מקבלים עריכה ששמה לב לכל הפרטים החשובים בשביל להגן על ההמצאה שלך. בטווח הארוך, כשמדובר במוצר מוצלח, עלויות רישום הפטנט בגינו הינן זניחות בהשוואה לרווח שמתקבל בזכות העובדה שהוא קיים. עם זאת, חלק מהשלבים ברישום פטנטים מצריכים פעולות קטנות שהינן ניתנות לסיכום ברמת "העבר" לדוא"ל או מסמך שנמצא בלאו הכי אצל הגורם המטפל. ישנם משרדים הגובים בין כל פעולה, קטנה ככל שתהיה, סכומים לא מבוטלים. הוצאות אלו מסתכמות לסכום מאוד משמעותי במהלך מספר שנים בהן מתבצע תהליך רישום הפטנט. ככלל אצבע, עלויות אלו במשרדים הגדולים נוטות להיות משמעותיות יותר.
סיכויי ההצלחה ברישום פטנטים
ההצלחה ברישום פטנט נבחנת ב2 מישורים עיקריים: הראשון הינו עצם קבלת הפטנט לרישום. השני הוא האם הפטנט שקיבלת מגן באמת על ההמצאה שלך ובצורה אפקטיבית מפני חיקויים וניסיונות עקיפת פטנט מצד מתחרים פוטנציאליים. חשוב לקחת בחשבון לעניין הזה שלא מספיק פשוט לקבל פטנט על ההמצאה כמו שהיא עתידה להגיע לשוק. יש לנסות ולהכניס לבקשת הפטנט כמה שיותר אלטרנטיבות המתארות את אופן מימוש ההמצאה ולנסות להכניסן גם בתביעות הפטנט. הסיכויים לקבל את הפטנט עצמו משתנים גם הם בהתאם למגוון משתנים כגון תחום ההמצאה, מבחינה סטטיסטית - תחום ההמצאה לחלוטין משפיע על הסיכויים הסטטיסטיים לקבל את הפטנט. כמו כן, רמת פירוט בבקשת הפטנט - ככלל, מומלץ לפרט ככל הניתן בבקשת הפטנט (במידע רלוונטי כמובן), גם על מנת לתת את הידע ולשכנע טוב יותר את הבוחן כי המדובר בהמצאה אשר תורמת לידע של הכלל וגם מכיוון שפירוט טוב יותר בבקשת הפטנט מאפשר למבקש הפטנט מרווח תמרון גדול יותר בניסוח תביעות הפטנט.
משתנה נוסף המשפיע על סיכויי ההצלחה ברישום פטנטים הוא טריטוריית הבחינה. לדוגמא - אירופה היא ללא ספק טריטוריית הבחינה הקשה והיקרה ביותר בעולם. עובדה זו מערימה קשיים משני סוגים על כל מיזם המבקש לרשום פטנט באירופה - גם מבחינת מימון תהליך הבחינה וגם מבחינת שכנוע של הבוחן. זהות הבוחן (ראה לעיל) גם היא משפיעה, המימון הזמין למיזם, החדשנות בהמצאה ועוד משתנים רבים. עם זאת ועל אף כל האמור לעיל, במידה ויש לכם המצאה שהיא חדשנית ולא מובנת מאליו לבעל מקצוע בתחום ההמצאה, ובהנחה שיש לכם יכולת מימון סבירה להליך הבחינה - הסיכויים שתצליחו לרשום את הפטנט הינם טובים אם תשתמשו במשרדים המתמחים ברישום פטנטים, כמו לדוגמא משרדו של עו"ד עומרי סגל.
רישום פטנטים בתחום מכניקה
תחום המכניקה הינו תחום העוסק בתנועה ובכוחות המופעלים על גופים, הכולל מתמטיקה ופיזיקה ומתמקד ביחסי הגומלין בין כוחות, חומרים ותנועה של עצמים. הרבה מיזמים המפתחים מוצרים טכנולוגיים מבוססים על מכניקה. כשמדובר על רישום פטנטים בתחום מכניקה, הפטנט יתאר ו/או יתמקד בתיאור חלקי המערכת או המוצר הספציפי, כמו כן יהיה מומלץ לציין שימוש בחלקים חלופיים או שיטות חלופיות במידה וניתן לממש את ההמצאה באמצעותן, האינטראקציה בין החלקים בשלבים השונים ויחסי הגומלין ביניהם עד שמגיעים לתוצאה הרצויה שאותה ההמצאה או "הפטנט" מבקש להשיג.
רישום פטנטים בתחום תוכנה, בינה מלאכותית ולמידת מכונה
תחום נוסף אשר נהיה תחום "חם" בשנים האחרונות הינו רישום פטנטים בתחום ה AI או "בינה מלאכותית". גם רישום פטנטים בתחום ה Machine learning התפתח מאוד בשנים האחרונות. רישום פטנטים המבוססים על "נטו" תוכנה לא מתקבלים בקלות בכל מדינה, באירופה למשל רישום הפטנטים בתחום הינו קשה אף יותר. באופן כללי, על מנת לשפר את הסיכויים של קבלת הפטנט בתחום AI או כל פטנט המבוסס על תוכנה, מומלץ להכניס אלמנט שמתרחש בעולם האמיתי, זהו שלב בשיטה או של פעולת המוצר שקורה בעולם הפיזי. לדוגמא, סריקה באמצעות הטלפון של משהו לפני שהתוכנה מבצעת שימוש במידע המועלה אליה/ לענן/ למאגר המידע הרלוונטי. האמור קל יותר במקרים בהם מדובר בתוכנה הקשורה בחומרה.
באירופה למשל, רישום פטנטים הוא קשה יותר כמוזכר לעיל. על מנת שיהיה אפשר לקבל אישור לרישום הפטנט, יש להגדיר את האפקט הטכני והתוצאה הטכנית של ההמצאה.
כיצד מומלץ לנסח פטנט בתחום הבינה המלאכותית או למידת מכונה?
יש להגדיר את ההמצאה באופן נכון ומפורט. לרוב, הממציאים כותבים דברים בצורה מאוד כוללנית, ללא ירידה. התופעה הזו מקשה על הממציא לקבל פטנט על ההמצאה שלו. עצם הירידה לפרטים ברישום פטנטים עוזרת להראות לבוחן הפטנטים, בין אם הוא בישראל או בחו"ל, מדוע כן מדובר כאן בהמצאה שהינה חדשה, בעלת התקדמות המצאתית (היא לא משהו מובן מאליו), ושהיא בעלת תועלת בתעשייה. הירידה הזו לפרטים הטכניים היא מאוד חשובה על מנת שיהיה מובן כי לבסוף אנחנו מגיעים לאיזשהו אפקט טכני שאי אפשר היה להגיע אליו באותה רמת יעילות ללא התערבות התוכנה
"ככלל, רשויות הפטנטים בעולם לא מאשרות פטנטים על תוכנה באותה רמת קלות/ קושי כמו שהם מאשרות פטנטים בתחומים אחרים.עם זאת, אין להן משהו נגדתוכנה או נגד בינה מלאכותית. רישום פטנטים בתחום התוכנה מתקבלים, גם אלו בתחום למידת מכונה וAI כי הם ראויים ועומדים בדרישות החוק.
רישום פטנטים בתחום מריחואנה והגנה על הקניין הרוחני בתחום
רישום פטנטים בתחום בתחום מריחואנה ובכלל רישום זכויות קניין רוחני בתחום בשנים האחרונות הוא מאוד פופולרי.
במקרים מסוימים, כגון בארה"ב, ישנן מגוון מגבלות כיוון שברמה הפדרלית, בשונה מבמדינות ספציפיות, השימוש במריחואנה עדיין לא ממש אושר ולא נחשב חוקי. רישום סימן מסחר לדוגמא המרמז על שימוש במריחואנה יותר בחינה מעמיקה יותר אצל רשם סימני המסחר האמריקאי, מצריך הצהרות לגבי אחוזי הTHC במוצרים והתאמה לדין הפדרלי ועוד. זאת מכיוון שמבחינת רשם סימני המסחר האמריקאי, שכפוף כאמור לדין הפדרלי, לא ניתן לרשום סימן מסחרי על סחורות שהינן כלולות מפקודת הסמים המסוכנים האמריקאית אלא בכפוף למגבלות.
כשמדובר ברישום פטנטים בתחום המריחואנה, אז ההתמודדות עם הנוא קלה יותר אך עדיין מומלץ להתייחס אל המכונה ואל המריחואנה כאל "עשבים" / "עשבי תיבול" וכדומה ולא רק כאל מכונה או שיטה לעשיית דבר מה הקשור רק למריחואנה.
רישום פטנטים בתחום מכשור רפואי
סטטיסטיקות של רשות הפטנטים האמריקאית הUSPTO, הדגימו ירידה של 83.1% במספר הכולל של פטנטים על מכשור רפואי שהוגשו במהלך תקופה של 10 שנים, מ-2005 עד 2015. מנגד, הייתה עלייה של 166% במספר הפטנטים של מכשור רפואי שהתקבלו כפטנטים באותה תקופה. כלומר, הסיכויים לקבל פטנט בקטגוריה של מכשור רפואי קפצו משמעותית. בתוך זה, ישראל הינה אחת המדינות המובילות בעולם בתחום רישום פטנטים בתחום המכשור הרפואי. מבחינת פטנטים אמריקאיים - ישראל היא מקום ראשון בעולם במספר הפטנטים המאושרים ביחס לאוכלוסייה (מעודכן ל2018). בתחום המכשור הרפואי רישום פטנטים הוא דבר הכרחי בכל מיזם בתחום, ואף דבר מתבקש. הרי מדובר לרוב המוחלט ברכיבי חומרה המוטמעים ו/או נעשה באמצעותם שימוש בגוף האדם/ בע"ח. חשוב לדעת כי בארץ ישנן חברות רבות התומכות במסחור המצאות של יזמים שהינם רופאים בהכשרתם. חברות אלה, עובדות עם רופאי קופות החולים, מלוות את התהליך ותומכות במיזם בשלבים הראשונים של תכנון יסודי של המוצר, המשך מחקר ופיתוח, ייצור אבטיפוס, ואפילו בגיוס משקיעים ובהגשת בקשות לרישום הפטנט
רישום פטנטים בתחום אנרגיה מתחדשת
בד בבד עם ההתחממות הגלובלית, הזיהום הגובר והשימוש בדלקים מתכלים ואף מנופי לחץ פוליטיים גרמו לכך שאחד התחומים החמים בשנים האחרונות הוא רישום פטנטים התחום אנרגיה מתחדשת. בתחום זה ישנן אינספור בקשות המוגשות מידי חודש בתחומים חופפים. בתחום זה הרבה ממציאים נעזרים בתמיכה מהמדינה והמדינה/ משרד הכלכלה ורשות החדשנות מצידן אף מעודדות הרבה בקשות פטנטים בתחום זה מתוך שיקולים ברמה הלאומית.
יוער כי משרדנו מתמחה ברישום פטנטים בתחומים נוספים ומגוונים כגון בתחום האלקטרוניקה, האופטיקה ועוד. על מנת לבחון האם ההמצאה שלך מתאימה לרישום כפטנט יש לפנות למשרדנו ולבחון את המקרה שלך באופן ספציפי.
ליצירת קשר, לחצו כאן.
רישום פטנטים: כל מה שחשוב לדעת
פטנט הוא זכות קניינית המוענקת על ידי רשות הפטנטים של כל מדינה למי שהמציא המצאה חדשה ומועילה ודאג לרשום את ההמצאה כפטנט בהתאם לדין המקומי באותה המדינה. הפטנט נותן לבעליו זכות בלעדית לייצר, לשווק ולמכור את ההמצאה למשך תקופה של 20 שנה.
מה דרוש בשביל לבצע רישום פטנטים בישראל? כדי לרשום פטנט בישראל, יש להגיש בקשה לרשות הפטנטים. הבקשה צריכה לכלול:
• תיאור מפורט של ההמצאה
• תביעות המגדירות את היקף ההגנה המבוקשת
• שרטוטים מתאימים
• אגרת רישום
רישום פטנטים – מי עושה את זה?
פטנטים יכולים להירשם על ידי יחידים, חברות, מוסדות מחקר ועוד. למה צריך עורך דין או עורך פטנטים בשביל זה?
רישום פטנטים הוא תהליך מורכב הדורש ידע וניסיון משפטי בתחום הפטנטים. עורך דין המתמחה ברישום פטנטים יכול לסייע לכם להגיש בקשה נכונה ומקצועית, ולהגן על זכויותיכם לאורך כל התהליך. רישום פטנטים ללא בעל מקצוע מתאים ייכשל ברוב המוחץ והכמעט מוחלט של המקרים. זאת בין היתר כי נוסח בקשת הפטנט גם בארץ וגם במדינות אחרות צריך להיות לפי כללים מסוימים אשר סטייה מהם דורשת תיקון. הבעיה היא לא עצם הדרישה לתיקון אלא שלאחר שלב מסוים, לא ניתן להוסיף חומר חדש או מידע חדש ובהרבה מקרים אותו תיקון שיכול להיראות פשוט, ייחשב כחומר חדש וככזה לא יהיה ניתן להוסיף אותו לבקשה ולשמור עדיין על אותו תאריך הקדימה אלא אותו החלק במקרה הטוב יקבל תאריך מאוחר יותר ובמקרה הרע, כלל לא יוכל להתווסף לבקשת הפטנט, מה שיכול לגרום לבעיה מאוד משמעותית אם הבקשה לרישום הפטנט נמצאת כבר לאחר שלב הפרסום. מסיבות אלו ורבות נוספות, מאוד מומלץ להשתמש בבעל מקצוע מתאים כגון עורך דין פטנטים או עורך פטנטים בשביל רישום פטנטים.
דברים חשובים נוספים:
• רישום פטנטים מצריך שתתחילו בתהליך רישום הפטנט לפני שאתם מפרסמים את ההמצאה שלכם. באופן מדויק יותר- יש להגיש את הבקשה לרישום הפטנט לפני כל פרסום כאמור.
• ניתן לבצע רישום פטנטים גם במדינות אחרות.
• קיימים סוגים שונים של פטנטים, כגון פטנטים להמצאה, פטנטים לעיצוב ופיתוחים צמחיים.
• מומלץ לבצע חיפוש פטנטים (נקראת גם "בדיקת פטנטביליות") לפני הגשת בקשה, על מנת לוודא שההמצאה אינה רשומה כבר או שההמצאה הזו כבר פורסמה ברבים, או שיש כבר דברים שפורסמו שיפגעו בסיכויי ההצלחה של רישום הפטנט שלכם.
• תהליך רישום פטנט יכול לקחת מספר שנים. זה לרוב המצב אם מבצעים רישום פטנטים במספר מדינות. עם זאת, במידה ורושמים את הפטנט רכק בישראל, ניתן להגיש בקשה לבחינה על אתר (מצריך אגרה מתאימה) ולצמצם משמעותית מאוד את פרק הזמן עד לקבל הפטנט המיוחל, אפילו לפחות משנה.
• רישום פטנטים זו עבודה שלפי החוק מותרת רק לעורכי פטנטים ולעורכי דין (הבקיאים בתחום). מאוד מומלץ להימנע מלקבל שירותים של עריכת פטנט מאנשים אשר הינם לא זה ולא זה.
לסיכום:
רישום פטנטים יכול להגן על ההמצאה שלכם ולעזור לכם להפיק ממנה רווח כלכלי. חשוב להיעזר בעורך דין המתמחה בפטנטים על מנת להבטיח שהליך הרישום יתבצע בצורה נכונה ומקצועית. הנה עוד כמה טיפים נוספים
• חשוב לתעד את תהליך הפיתוח של ההמצאה, כולל תאריכים, שמות ופרטים נוספים.
• רצוי לשמור את כל המסמכים הקשורים להמצאה, כגון סקיצות, רישומים, דוחות ניסויים ועוד.
• חשוב לשמור על סודיות ההמצאה עד להגשת בקשת הפטנט.
• כדאי לחשוב גם על דרכים נוספות שבהן ניתן ליישם את גרעין ההמצאה שלכם ולהסביר על דרכים אלו ועל היתרונות והחסרונות שבכל חלופה לעורך דין הפטנטים או לעורך הפטנטים שאתם עובדים מולו כדי שהוא ייקח זאת בחשבון במהלך ניסוח בקשת הפטנט שלכם.
אם אתם צריכים עורך דין שמתמחה בפטנטים, בדיקה שלהם, רישום שלהם, או הגנה עליהם אחרי הרישום, עורך דין עומרי סגל הוא בדיוק מי שאתם צריכים. קודם כל כי יש לו ניסיון עשיר בתחום. הוא טיפל בלא מעט פטנטים בעברו יחד עם אנשי משרדו, טיפול לשביעות רצונם המלאה של הלקוחות שלו. העבודה מתבצעת במהירות יחסית בהתאם כמובן למשתנים שונים, ביחס אישי ומירב תשומת הלב ובסופו של דבר הרישום מתבצע כך שתוכלו להיות רגועים שהפטנט שלכם מוגן. אל תתפשרו על פחות מהטוב ביותר בשבילכם ובשביל הפטנט שלכם.