מה זה אכיפת פטנט?

אכיפת פטנט היא למעשה השימוש בזכות של הפטנט הרשום שלך כלפי גורם שמנסה לעשות רווח מההמצאה המוגנת בפטנט הרשום. הרי זו הסיבה שבגינה רשמת את הפטנט – שלא "יגנבו לך את הרעיון", אז במאמר הזה סיכמנו מגוון שאלות ותשובות בנושא שחשוב לקרוא אם הנושא הזה רלוונטי לך. 

מתי ניתן לבצע אכיפת פטנט?

על מנת שניתן יהיה לאכוף את הפטנט יש לענות תחילה על מספר תנאים מקדימים:

ראשית, הפטנט צריך להיות רשום. כלומר, שלא יהיה מדובר בפטנט שנמצא בהליכי רישום אלא שהסתיים שלב הרישום ושולמו כל האגרות והוא פורסם כפטנט רשום. רק לאחר השלמת שלב זה עומדת הזכות של בעת הפטנט למנוע מצד שלישי לעשות שימוש בהמצאה הרשומה כפטנט.

כן יוער כי ניתן לתבוע רטרואקטיבית את מפר הפטנט. כלומר, אין כאן חלון זמן שבו המפר יכול ליהנות ולא לשלם על זה במועד מאוחר יותר.

התנאי העקרוני השני שיש לוודא לפני החלטה על הליכי אכיפת פטנט הוא מקום ההפרה. פטנט הוא זכות טריטוריאלית. הוא לא מגן על בעל הפטנט במקום בו הפטנט לא רשום. לדוגמא, אם הפטנט רשום רק בישראל וארה"ב, אז בסין לדוגמא מותר לייצר את המוצר נשוא הפטנט ואף לשווק אותו- אך לא בישראל וארה"ב. יהיה מותר לשווק אותו למשל בסין ובאירופה. במאמר מוסגר אעיר לשלם כך מומלץ להתייעץ מראש עם עורך דין פטנטים ולעצב אסטרטגיית הגנה על הקניין הרוחני שתתאים לפרופיל החברה, המוצר המוגן, השוק הרלוונטי של המוצר ועוד. אסטרטגיית הגנת קניין רוחני יכולה לכלול גם עיצובים, סימני מסחר, ועוד ותיקח בחשבון שימוש בדינים השונים במדינות שונות על מנת לעשות את ההפרה קשה ולא כדאית בעליל לכל מפר פוטנציאלי.

הפרת פטנט באתרי מסחר

עוד מידע חשוב בנושא מיקום ההפרה הוא מה קורה כשיש הפרת פטנט באינטרנט? כלומר כשהמוצר שמפר את הזכויות נמכר בעל מיני אתרי אינטרנט מגוונים? במקרים כאלו ישנה גם חשיבות למיקום הרישום וגם לזהות האתר בו מבוצעת ההפרה. ככלל אצבע לעניין הזה, הכי מומלץ לרשום את הפטנט בארה"ב כיוון שאתרים בעלי סיומת דומיין של .com ברירת המחדל הינה שהם יצטרכו להיות כפופים לדיני ארה"ב וכיוצא בזה- לפטנט אמריקאי. זה לא בכל המקרים אך ברובם. אתרים שהדומיין מסתיים ב co.il כפופים לפטנטים ישראלים, וכן הלאה.

אחד האלמנטים שגם משפיעים על הקביעה הזו היא לאן מיוצאת מירב הסחורה של אותו אתר או marketplace. כדוגמא, אתר כמו אליאקספרס שמירב הסחורה שלו מיוצאת לארה"ב, מכבד רישום של פטנט אמריקאי. מצד שני, אתר של זירת מסחר כמו טאו באו שהינו אף גדול יותר מאליאקספרס  לא מכבד פטנט אמריקאי מהסיבה הפשוטה שהרוב המוחץ של הסחורה שלו משווקת לקהל הסיני. 

התנאי השלישי הוא שהפטנט בתוקף, כלומר, ששולמו דמי החידוש כדרוש ולא מדובר בפטנט שתוקפו פג. 

בהנחה שכלל התנאים המקדימים קיימים, נותר המבחן העיקרי והמהותי ביותר והוא להבין (באמצעות איש מקצוע מהתחום) האם קיימת כאן הפרה במובן של מימוש כלל רכיבי לפחות אחת מהתביעות הרשומות בפטנט ולחילופין, האם יש כאן הפרה של גרעין ההמצאה. זו הבחינה המהותית שבית המשפט יבחן בבואו לקבוע האם בוצעה במקרה שלך הפרה של הפטנט שלך. אם מעניין אותך להבין בערך מה הכוונה אז הכוונה היא שבכל פטנט יש בסוף את החלק של התביעות, או בשמן המקצועי "CLAIMS".

בכל אחת מהתביעות של מוצר או מכשיר, יש רכיבים המתוארים בתביעה כגון "לפחות מקור כוח אחד, לפחות רגלית אחת, 3 נורות וכו' וכל אחד מהרכיבים האלו צריך להיות במוצר המפר. עוד דבר שלרוב יהיה בתביעה הוא תיאור כלשהו לאינטראקציה בין הרכיבים או שמשהו קורה/ יכול לקרות באופן כלשהו. גם החלק הזה צריך להיות נוכח במכשיר שנטען לגביו כי הלה מפר את הפטנט. כשמדובר בפטנט על שיטה, אז בתביעה הרלוונטית יהיה שלבים שניתן לבצע באופן מסוים לשם השגת מטרה מסוימת, גם כאן אותו העקרון תקף.

עוד חלופה היא שהמכשיר הנטען לא מקיים במדויק את כל רכיבי התביעה אך ברור מאוד שזה כן מבוסס על אותו הרעיון. כאן נכנסים למצב שדורש שימוש בעקרון האקוויוולנטיים.

לא נפרט כאן על תורת האקוויוולנטיים אך נציין שבמקרים מסוימים גם כאן ייקבע שישנה הפרה ובתוצאה מכך אכיפת הפטנט הינה אפשרית. 

מה השיקולים שיש לשקול לפני אכיפת פטנט?

הדברים הראשונים שיש לשקול הם קודם כל ווידוא של התנאים המקדימים שפורטו לעיל.

אכיפת פטנט |  עורך דין פטנטים | עורך דין סגללאחר מכן, יש לשקול עוד מספר שיקולים כגון סיכויי ההצלחה, הכדאיות הכלכלית של הליכי תביעה והיכולת הפיננסית לנהל את ההליך מול היכולת הפיננסית של הצד השני. שאלות היכולת הפיננסית יכולים להיות כבדי משקל ומצד שני יכולים גם להיות מנוצלים בכוונה תחילה על ידי המפר.

שיקול נוסף הינו מספר המפרים- אם מדובר במפר ספציפי גדול או הרבה מאוד קטנים. ההבחנה ביניהם מהותית כי בעוד שכנגד מפר רציני הנטייה היא להשתמש בכלי של תביעה לאכיפת פטנט, כשמדובר בהמוני מפרים קטנים ואנונימיים, הבחירה החכמה תהיה להשתמש בטקטיקה שונה (ראה למטה "דרכי אכיפת פטנט ללא הגשת תביעה"). כאן אפשר ראשית על מסלול הגשת התביעה כנגד מפר עיקרי:

בגדול, ניהול הליך על הפרת פטנט בביהמ"ש יכול להיות ארוך ויקר. אם המדובר בניהול הליך אכיפת פטנט בחו"ל, זה יכול להכביד עוד יותר. גם כי למעשה יהיה צורך להשתמש גם בעו"ד קניין רוחני מקומי במדינה בה תוגש התביעה בנוסף לעורך הדין המקומי שלכם (ניתן גם להשתמש ישירות בעו"ד מקומי אך זה מביא איתו סט סיכונים חדש), גם כי התשלום לרוב יהיה במטבע המקומי ולא בשקלים וגם בתנאים מסוימים בגין הצורך בתרגומים שוטפים אם מדובר במדינה שאינה דוברת אנגלית.

למעלה מכך, הצד השני יכול להיות מודע לפערי היכולת הכלכלית ולנצלם על ידי מהלכי התשה ועיכוב ההליך בכך שייצרו דיונים מיותרים אשר ידרשו עוד ועוד עבודה ודיונים בין ביהמ"ש, עורך הדין שלכם לזה שלהם בטרם הדיון יגיע לעיקר. 

מנגד, אעיר כי כל החברה, גם הגדולות ביותר, יבחרו ברוב המוחץ של המקרים להימנע ממצב של תביעת פטנט כנגדם מכמה סיבות:

  1. ככל שמדובר בחברה גדולה יותר, כך יש צורך לדווח ליותר אנשים, תביעת פטנט יכולה להשפיע על מחיר מניה של חברה. קל וחומר כשגובה החשיפה של החברה המפרה אינו ברור. השוק לא אוהב חוסר וודאות.
  2. בהנחה שביצעת את יתר השלבים שפורטו לעיל ועורך דין קניין רוחני עדכן אותך כי כן יש כאן הפרה של הפטנט שלך, יכול להיות קושי אמיתי לחברה להעריך את גובה החשיפה ורק עצם תחילת ההתעסקות בנושא ההגנה המשפטית תצריך לא רק משאבים של כסף ועורכי דין מטעם החברה אלא זמן עבודה והתעסקות ממושכת של בעלי תפקידים בכירים בחברה בנושא, דבר שיכול לפגוע בהתנהלות התקינה של החברה בלי קשר לתוצאות בסוף ההליך.
  3. הצד המפר יכול לשער כי במידה ויש לך "קייס" אך לא הרבה כסף, עדיין יהיו עורכי דין מוצלחים ורעבים אשר יוכלו לקחת את התיק על בסיס הצלחה ולא על בסיס תשלום שוטף, מה שיקשה עוד יותר על הצד המפר לנצל את היתרון של כוחו הפיננסי כנגדך.
  4. במקרים מסוימים, ישנן חברות שלא ירצו להיכנס לזה מהסיבה שיש סיכוי שהפטנט שלהן יבוטל בבחינה שלו בביהמ"ש (יפורט עוד בהמשך).

דרכי אכיפת פטנט ללא הגשת תביעה

במילים אחרות, האם ניתן לאכוף פטנט גם ללא הגשת תביעה? התשובה הקצרה היא שבמקרים מסוימים כן. זה תלוי איך ואיפה מבוצעת הפרת הפטנט והאם המטרה היא קבלת פיצויים או הפסקת ההפרה על ידי המפר.

בניגוד לעבר, כיום ניתן להפסיק הפרות של זכויות קניין רוחני גם ללא הגשת תביעה באמצעות טקטיקות ושימוש בכלים אלקטרוניים דיגיטליים המתבססים על זכויות קניין רוחני רשומות. לעניין זה ראה מאמר בנושא "הגנה מחיקויים באינטרנט".

איך להתגונן מאכיפת פטנט?

מטבע הדברים, התשובה לשאלה של התגוננות מתחילה מבחינה של כלל השאלות שפורטו לעיל. אם אחד התנאים לא מתקיים, יהיה מדובר בטיעון הגנה מצוין כנגד בעל הפטנט.

בנוסף לכל זה, לצד המתגונן יש עוד כלי נוסף, יעיל ומפחיד כנגד כל תביעה לאכיפת פטנט. וזהו ההליך לביטול הפטנט כולו. במה מדובר?

בהתגוננות מתביעה של אכיפת פטנט יש מספר מסלולים אשר ניתן לפעול בהם אף במקביל.

הטיעונים והנושאים שפורטו לעיל כולם סובבים סביב האם הפטנט בתוקף?, האם ההפרה בוצעה איפה שהפטנט רשום? והאם אכן בוצעה הפרה מבחינה המהותית.

הכלי הנוסף הינו הסיכון של בעל פטנט שבבחינה בבית המשפט, יימצא שהפטנט לא היה צריך להירשם מלכתחילה. כלומר, למתגונן בתביעת אכיפת פטנט ישנו כלי רב עוצמה- הלה יוכל לגרום לביטול הפטנט.

אזכיר כי לשם רישום מוצלח של פטנט, על מבקש הפטנט לשכנע את בוחן הפטנטים כי ההמצאה שבנדון הינה בעלת חדשנות והתקדמות אמצאתית. אם שלב זה הצליח, נרשם הפטנט, אך הרישום לא מעניק לבעל הפטנט חסינות מבחינה חוזרת. ביהמ"ש יכול לבחון את הממצאים שיוגשו ולקבוע כי הפטנט יימחק.

במילים אחרות, אם הצד המתגונן יוכל לשכנע את בית המשפט כי ההמצאה נשוא הפטנט הייתה קיימת עוד לפני הגשת הבקשה לרישום הפטנט, ישנו סיכוי לא מבוטל כי ביהמ"ש ייטה לבטל את רישום הפטנט (ישנן עוד כמה חלופות ודקויות אך בפשטנות, זה המסר בגדול).

עוד בנושא זה, אעיר כי במידה והצד המתגונן יראה לביהמ"ש כי המידע אודות קיום ההמצאה טרם הגשת הבקשה היה בידי בעל הפטנט במהלך רישום הפטנט ובעל הפטנט לא חשף מידע זה בפני רשם הפטנטים- זה יהיה עוד עזר כנגד בעל הפטנט שכן זוהי חובתו החוקית לדווח על כל ידע רלוונטי לבחינת בקשת הפטנט.

למי יש לפנות בנושא אכיפת פטנט או הפרת פטנט?

בין אם עולה על הפרק הנושא של אכיפת פטנט שברשותך, ולחילופין הצורך להתגונן מתביעה בגין הפרת פטנט, מאוד מומלץ ליצור קשר מהר עם עורך דין קניין רוחני המתמחה בפטנטים ולא להתמהמה כיוון שמסגרת הזמנים לפעולות אינן בלתי מוגבלות. 

משרדו של כותב מאמר זה, עורך דין עומרי סגל, מתמחה בתחום הפטנטים והקניין הרוחני מזה שנים רבות והינו מוכן לספק מידע ועזרה בכל התחומים שפורטו לעיל.

 

המידע לעיל אינו מהווה יעוץ משפטי, הנו חלקי ואינו מלא, בטרם נקיטת פעולה כלשהי, מומלץ להתייעץ עם עורך דין קניין רוחני לכל מקרה באופן ספציפי. יש ליצור עימנו קשר בכדי שנוכל לעזור לך בכל שאלה.