איך להיזהר מרישום פטנט חלש כשמדברים על פטנט חלש, מתכוונים או לפטנט שאפשר להביא לביטולו, או בעיקר, למקרים של פטנט שנרשם בהצלחה אבל הוא לא באמת מגן על ההמצאה שלשמה הוא נרשם.
כשבאים להגן על רעיון ולרשום עליו פטנט, צריך לתת תשומת לב מיוחדת לתופעות שחוזרות על עצמן יחסית הרבה, ולרוב, גם מתגלות על ידי היזם בשלב יחסית מאוחר כשקשה אם בכלל אפשרי עוד לתקן את המצב.
אז החלטתי לכתוב הפעם על התופעות האלו עם כמה טיפים ספציפיים שיסבירו איך להימנע מהבעיות האלו.
דבר ראשון, חשוב מאוד להבין מה תכלס כתוב בבקשת הפטנט. אם אתם לא חזקים באנגלית, עוד לפני שאתם מתחילים לעבוד עם עורך פטנטים או עורך דין פטנטים כלשהו, תשאלו אותו אם הוא יוכל לעבור אתכם על תרגום כל התביעות (Claims) והתיאור של בקשת הפטנט לפני ההגשה של בקשת הפטנט בפועל וכל פעם שהוא יעשה שינויים בתביעות במהלך הבחינה.
נכון שזה ייקח זמן וייצור כאב ראש לעורך הפטנטים, אבל זה מאוד מאוד חשוב, אל תסמכו שמישהו אחר פשוט יבין את ההמצאה וזהו. כמו שאנשים לא מבינים בדיוק אחד את השני דרך הWhatsApp, ככה גם פה אבל עם השלכות ממש מרחיקות לכת. ואם שלחתם לו תמונה של ההמצאה- אפילו יותר.
למה? כי במקרים רבים עורך הפטנטים יכניס לבקשת הפטנט אלמנטים שהוא ראה בתמונות שקיבל מכם, כמו צורה של ההמצאה, או חלקים שהם לא הכרחיים לביצוע ההמצאה.
מה הבעיה עם הכנסה של פרטים נוספים לבקשת הפטנט?
בדיני פטנטים, יש משמעות רבה לפתגם "כל המוסיף גורע" (הכוונה לניסוח של תביעות הפטנט, לא בתיאור ההמצאה, שם טוב להוסיף ולפרט). במילים אחרות, הפטנט החזק ביותר הוא זה שהתביעות שלו רשומות בצורה הכללית שכוללת תיאור רחב ככל האפשר להמצאה שלכם. מצד אחד, קשה יותר לקבל פטנט עם הגדרה רחבה יותר, אבל אם זה אפשרי במקרה שלכם- אל תתפשרו.
באופן כללי ובכפוף לחריגים ומקרים ספציפיים, כדי שתהיה הפרה של הפטנט, המפר צריך לבצע את כל האלמנטים או ליצור המצאה שמכילה את כל האלמנטים באחת מהתביעות (החלק בסוף בקשת הפטנט שנקרא "Claims").
אז אם בתביעות שלכם יש רכיב מיותר, שלא ממש חייב לעשות אותו/ הוא לא חייב להיות במכונה כדי שהיא תפעל ותיתן את התוצאה הרצויה, אז בתאוריה, מי שרוצה להפר את הפטנט יוכל ליצור את המכונה בלי החלק המיותר הזה והוא לא יפר את הפטנט שלכם (בהתעלם מדוקטרינת הפרת עיקר ההמצאה, מומלץ לנסח מראש את התביעות על הצד הטוב ביותר).
בעיות הן סטייה מהפטנט במהלך פיתוח המוצר
סוג הבעיה הנוסף הוא זה, נגיד שפניתם למשרד מעצבי מוצר/ מהנדסים עם הרעיון מיליון $ שלכם והתחלתם לעבוד.
בשלב הראשון הם מפתחים לכם את "הקונספט", במילים אחרות, איך המוצר יהיה בערך, בלי לרדת לפרטים- זה מצוין. אבל....
כשעורכים בקשת פטנט, חשוב מאוד לא לכתוב את הבקשה בדיוק לפי האבטיפוס אלא לקחת בחשבון שינויים אפשריים. כיזם בעצמי, אני מבטיח לכם שבמהלך הפיתוח קורים שינויים..
בפועל, יש מקרים רבים בהם בקשת פטנט מוגשת ואפילו מתקבלת אבל מגלים בשלב מאוחר מידי שמה שמתואר בה שונה מאיך שהמוצר מיוצר בפועל כי במהלך הפיתוח עשיתם שינויים שגרמו למוצר להיות מחוץ לגדרי פטנט. במקרה כזה, הפטנט יכול להיות די חסר תועלת מבחינת הכוח שלו להגן על ההמצאה.
הכנסה של שינויים בבקשת הפטנט
אז מה הבעיה להכניס שינויים ותיקונים בדיעבד? הכנסת שינויים בבקשת פטנט היא בעייתית בהגדרה. התשובה האם זה אפשרי תלויה גם במה הוא השינוי שרוצים להכניס וגם באיזו מדינה רושמים את הפטנט. באירופה לדוגמא, הרבה יותר בעייתי להכניס שינויים ולעיתים נצטרך לפצל את בקשת הפטנט.
מעבר לכך, השאלה העיקרית היא האם השינויים מתבססים על חומר שכבר קיים בחלק שמתאר את ההמצאה או שזה חומר חדש. חומר חדש יקבל תאריך קדימה חדש וזה סיפור יותר יקר ולא תמיד אפשרי. לכן יותר קל במקרים בהם השינוי מתבסס על חומר שכבר כתוב בבקשה.
משרד עורכי הדין של סגל ושות' מתמחה בדיוק בנושא רישום פטנטים אסטרטגי, עם היכרות עם ההגנה בפועל על הפטנט ממתחרים.
במידה ואתם מחפשים הגנה לקניין הרוחני שלכם, אתם יכולים רגועים ובטוחים שאתם נמצאים בידיים הנכונות עם עו"ד עומרי סגל.