בכל מה שקשור לנושא של רישום פטנטים קיימת אי בהירות רבה. לא כולם יודעים באמת מה זה פטנט ומהי רק המצאה נחמדה אך לא יותר מזה. האם כל המצאה יכולה להיחשב כפטנט? האם אדם שממציא מכונה חדשה יכול לכנות אותה כפטנט? כאן כדאי לעמוד על ההבדל לפני שניכנס לנושא ונדרש לשאלה איך לרשום פטנט, נבדוק מה ההבדל בין פטנט לבין המצאה.
בעוד שעל פניו, כל פטנט מבוסס על המצאה, לא כל המצאה היא פטנט.
המצאה היא בעצם רעיון אשר יצא לאור ואשר בעזרתו ניתן לשנות או לשדרג מציאות קיימת.
פטנט הוא רעיון/ המצאה שעבר מספר שלבים הכוללים:
- העלאת ההמצאה על הכתב במסמך מפורט המתאר את פרטי ההמצאה ואיך מיישמים אותה בפועל בשפה טכנית משפטית (מומלץ באנגלית למרות שטכנית, בישראל ניתן להגיש בקשה לרישום פטנט גם בשפה העברית אך זה חריג ולא מומלץ).
- הגשת בקשה רשמית לרישום ההמצאה כפטנט במדינות בהן תרצה להגן על ההמצאה.
- עמידה בבחינה פרוצדורלית ומהותית בה תיבחן השאלה האם ההמצאה עומדת בתנאים הקבועים בחוק לרישום המצאה כפטנט.
- השלמת הבחינה בישראל (ובכל מדינה בה מתבקשת זכות הפטנט) ותשלום אגרות מתאימות.
רק אחרי סיום התהליך הזה וקבלת תעודת פטנט רשום (שימו לב- הגשת בקשת פטנט לא אומרת שיש לכם פטנט!) ישנו פטנט רשום ובתוקף. זאת רק במדינות הספציפיות בהן הושלם התהליך המפורט לעיל.
איך לרשום פטנט כנכס?
הפטנט הוא נכס ששייך לממציא. כלומר מדובר בנכס שאמור להיות רשום על שמו של זה שהמציא אותו. עם זאת, ישנם חריגים לכלל הזה, כגון המצאת שירות, המצאה שהמדינה יכולה לנכס לעצמה בתחומים ספציפיים, המצאה ששייכת למעביד, ופטנט אף ניתן להעברה לאחר או לחברה בע"מ בהסכם כתוב. הפטנט צריך להירשם על שם יישות משפטית. לא ניתן לרשום פטנט על שם מותג או סימן מסחר.
על מנת שאכן שהנכס- הפטנט יהיה רשום חשוב שהוא יעבור את כל התהליך ואת הדרך עד רישום הפטנט על שמו של הממציא (או על שם חברה או מישהו אחר כמפורט לעיל).
פטנט הוא נכס קניין רוחני גם מבחינת נכסי החברה ויש לו משמעות מבחינת שווי כלכלי לכל דבר ועניין, מיסוי, נכס בפירוק חברה ועוד.
עם זאת, חשוב לדעת כי הרישום הוא לא תהליך מהיר ונדרשות שעות עבודה רבות עד שמגיעים אל הישורת האחרונה ולרישום של הפטנט בפועל בכל מדינה. על השאלה איך לרשום פטנט יש לפנות אל עורכי דין פטנטים או אל עורכי פטנטים והם יוכלו לסייע לצלוח את התהליך.
מהו משך ההגנה על הפטנט?
האם רישום פטנט מעניק הגנה לכל החיים?
אז זהו שזה לא יעבוד ממש לכל החיים. פטנט נרשם למשך תקופה בת 20 שנים ולאחר התקופה, הידע בבקשת הפטנט הופך להיות נכס בנחלת הכלל כלומר פתוח לשימוש על ידי כולם מבלי הצורך לבקש רשות. גם כאן ישנם חריגים לכלל של ה20 שנים, כגון בתחום הפרמצבטיקה, הצמחים ועוד. על מנת שאפשר יהיה ליהנות מהגנה על הפטנט חשוב למהר עם הרישום על מנת שאף אחד לא יתפוס את הרעיון ואולי "יגנוב" את הפטנט.
מה יקרה במקרה של הפרת פטנט?
אם הפטנט רשום רק בישראל ומישהו העתיק את הרעיון למדינה אחרת, אז אי אפשר יהיה לייבא את אותו מוצר מועתק ארצה או לשווק אותו ו/או לייצר אותו פה בארץ הודות לרישום הפטנט.
חשוב לזכור כי פטנט רשום מגן על בעליו רק בתחום המדינות הספציפיות בהן הוא נרשם בפועל.
מעבר לכך, במקרה של הפרת פטנט בטריטוריה בה הוא נרשם, יש לבעל הזכויות בפטנט זכות לחסום את השימוש בהמצאה שהוגדרה בפטנט, בין באמצעות הליכים משפטיים ובין באמצעים נוספים – שלעיתים יעילים אף יותר גם מבחינת עלות וגם מבחינת מהירות, זאת בתלות באופן ההפרה בפועל.
אם יש לכם עוד שאלות על איך לרשום פטנט - עו"ד עומרי סגל יענה לכם את כל התשובות.
איך לרשום פטנט – טיפים חשובים!
יש לכם רעיון שאתם בטוחים שיהיה שימושי להרבה מאוד אנשים? חושבים שאתם יכולים לשנות את העולם עם משהו שהמצאתם? כדאי מאוד שתרשמו אותו כפטנט... אם לא תרשמו אותו כפטנט מישהו אחר עלול לגנוב את הרעיון שלכם ויהיה לכם קשה מאוד לתבוע את הזכויות שלכם. אבל צריך לדעת איך לרשום פטנט וצריך גם לעשות משהו "קטן" לפני שבכלל נכנסים לעניין... מה צריך לעשות? צריך לשוטט באינטרנט ולחפש את הרעיון שלכם. לבדוק אם הוא כבר קיים ואם אתם לא אלו שמחקים את המוצר. גם אם כבר קיים משהו, יכול להיות שהשדרוג שלכם הוא פטנט בפני עצמו.
איך לרשום פטנט – השלבים שמתבצעים על ידי משרדי עורכי הדין המתמחים בתחום הפטנטים
בשביל לדעת איך לרשום פטנט אתם צריכים כמובן משרד עורכי דין שיסייע לכם, והנה השלבים השונים בדרך לרישום המיוחל. משרד עורכי דין קודם כל יבצע חיפוש מקדים (לא חובה אך לגמרי מומלץ) ורק לאחר מכן יערוך ויגיש את הבקשה.
אם תרצו להגן על הפטנט מחוץ לגבולות ישראל, לאחר 12 חודשים מהרגע שתוגש הבקשה לרישום הפטנט בישראל (או במדינה אחרת) היא תוגש גם ברמה הבינלאומית ולאחר מכן יתקבל דו"ח בחינה מהבוחן הבינ"ל שיצביע על סיכויי הצלחת רישום הפטנט בהמשך. במידת הצורך והכדאיות, ניתן יהיה להגיש מענה לדו"ח הבחינה על מנת לשכנע את הבוחן כי ההמצאה שלכם אכן ראויה להירשם כפטנט. בשלב הבא, במידה ובחרתם להגן על ההמצאה שלכם במספר מדינות, יהיה צורך לבחור ספציפית את המדינות בהם רוצים להגיש את הפטנט ולהגיש בקשה לרישום פטנט בכל אחת ואחת מאותן מדינות.
בכל אחת מהמדינות הללו יהיה צורך בתשלום אגרת הגשת בקשת פטנט ולאחר מכן תחל בחינת הפטנט באותה מדינה (באירופה למשל, הבחינה המהותית של בקשת הפטנט מתבצעת במרוכז ואחר השלמת הבחינה, הרישום בכל אחת מהמדינות הספציפיות בתוך אירופה הינו תהליך פורמלי בלבד של אשרור הפטנט). חשוב לדעת שפטנט הוא לא לנצח, אלא לתקופה מוגבלת של כ 20 שנה (בכפוף לחריגים), לאחר מכן, הפטנט למעשה יכול להיות בשימוש על ידי כל אחד.
אז למה לא לעשות את זה לבד?
לדעת איך לרשום פטנט באופן עצמאי זה לא דבר של מה בכך. מדובר בתחום מורכב אשר מצריך ניסיון וידע בתחום הפטנטים בכלל והבנה כללית לכל הפחות בתחום הטכנולוגי של תחום ההמצאה.
כרקע כללי להבנה של השאלה איך לרשום פטנט יוסבר כי נדרש לתת רקע כללי על תחום ההמצאה, ועל הבעיה או הצורך שהמוצר או השיטה שהמצאתם באה לפתור או לשפר את המצב הקיים בהקשר אליה. בנוסף, נדרש להציג את ההמצאה על ידי איורים שגם כן יוסברו בהרחבה במסגרת בקשת הפטנט באופן שיוכל לספק הסבר מסביר את הדעת לבעל מקצוע מתחום ההמצאה באופן שהלה יוכל להבין ולבצע את ההמצאה על בסיס בקשת הפטנט. הסברים אלו צריך ומומלץ שיהיו בהתאם לדרישות הכללים הטכניים של עריכת פטנטים על מנת שיוכלו להיבחן כראוי על ידי בוחני הפטנטים ברחבי העולם.
לבסוף, כדי לרשום פטנט, נדרש להצביע ולהבחין את התביעות שבבקשת הפטנט. התביעות באות להצביע לבוחן מה הוא "שטח" הקניין הרוחני אותו מבקש הפטנט מבקש לנכס לעצמו, במופרד המידע הקיים.
נכון שבישראל יש אפשרות לרשום פטנט באופן עצמאי וללא עורך דין, אך זה מאוד לא מומלץ. למה? כי בשביל לרשום פטנט צריך לדעת איך לנסח נכון את הדברים בצורה מקצועית, צריך לדעת איך להגן על הפטנט ואיך לוודא שהוא עדיין לא קיים במקום אחר. משרד עורכי דין כמו של עו"ד עומרי סגל יסייע לכם לרשום את הפטנט שלכם בצורה הטובה ביותר כדי שתוכלו להגן עליו ולהגן גם על עצמכם בהמשך.