חוק העיצובים החדש

חוק העיצובים החדש, מאפשר למעצבים ובעלי עסקים לנצל כלים חשובים במטרה להגן על העיצובים שלהם. מכיוון שאנו חיים בתקופה בה בעקבות האינטרנט והטכנולוגיה המתקדמת, תפקידיהם של המעצבים התרחבו, וכך גם האפשרויות להעתיק מהם או לגנוב להם עבודות הינן פרוצות כיום יותר מתמיד, החוק הזה, בהחלט יוכל להיטיב עם מעצבים רבים ולאפשר להם להגן בצורה מקסימאלית על יצירתם ועל פרנסתם. חוק העיצובים החדש חוקק מתוך מחשבה על התאמת החוק הקיים לרוח התקופה, לחידושים הטכנולוגיים השונים, כמו העובדה שהאינטרנט הוא הזירה בה מירב הסחר מתבצע, וכך גם ההעתקות של עיצובים שונים. 

חוק העיצובים החדש שנכנס לתוקפו ביום 7.8.2018 קובע כי ניתן לרשום עיצוב בגין מראהו של מוצר, או חלק ממוצר, אם הוא חדש ובעל אופי ייחודי, ואינו פוגע בתקנת הציבור. חוק העיצובים במתכונתו החדשה כולל לא פחות מ-13 פרקים ו-131 סעיפים. החוק כולל הוראות אשר מאפשרות לישראלים לקחת חלק בהסכם האג לגבי עיצובים – ובכך לרשום את ההגנה על העיצובים שלהם בכל המדינות אשר חברות באמנה. בשונה מהדין הקיים טרם כניסת החוק החדש לתוקף, ”מוצר” לא חייב להיות בהכרח מוחשי, כך שתחת ההגדרת המוצר (עיצוב) עליו נרשמת ההגנה, נכנסים גם גופנים, סימנים גרפיים, אייקונים, אריזות ועוד.. אחד החידושים של חוק העיצובים החדש הוא האפשרות של מעצבים מתחומים שונים, לזכות להגנה משפטית על עבודתם, גם אם לא נעשה רישום פורמלי של אותו עיצוב. עדיין, ישנם קריטריונים בהם העיצוב / מוצר חייב לעמוד על מנת להנות מהגנת החוק, בין היתר עליו להיות ייחודי וחדש, פרי עבודת העיצוב, ושאותו המוצר/ עיצוב הוצע/ הופץ למכירה בצורה מסחרית. ההגנה כזו מוענקת לזמן מוגבל מאוד של שלוש שנים ממועד פרסום המוצר או הוצאתו למכירה. 

תקופת הגנה ממושכת 

לעומת זאת, מעצב אשר ירשום את ההגנה על העיצוב ויעמוד בקריטריונים הנדרשים לרישום העיצוב, יזכה להגנה תקפה למשך של 25 שנים מיום הרישום (בכפוף לתשלום חידוש), באמרת אגב נציין כי עיצוב של גופנים, יוכל לקבל הגנה לתקופה של 70 שנה. חוק העיצובים החדש מעניק “תקופת חסד” בת שנה, בה ניתן יהיה לרשום עיצוב אשר שווק במדינה, אך טרם נרשם, וזאת למרות שכבר פורסם. 

פיצוי סטטוטורי 

אחת התוספות בחוק העיצובים החדש, קובעת כי בית המשפט מוסמך להענקת פיצוי סטטוטורי בסכום אשר יכול להגיע לגובה של 100,000 ₪, על כל הפרה. זאת תוך התחשבות במגוון שיקולים, בין היתר בהיקף של אותה הפרה, חומרתה, מידת הנזקים אשר נגרמו לבעל הזכויות בעיצוב ועוד. 

על מה לא ניתן לקבל הגנת מדגם עיצוב

לא ניתן לרשום עיצוב על מראה של מוצר או של חלק ממוצר שמוכתב אך ורק בידי פעולתו של המוצר, זאת כיוון שהגנה על אופן תפקוד מוצר או שימוש בו מוענקת במסגרת רישום פטנט. חוק העיצובים החדש מהווה ללא ספק בשורה לכל המעצבים, גם מבחינת הפיצוי וגם מבחינת משך ההגנה, כיום הרבה יותר כדאי לרשום הגנה על העיצוב שלכם. במידה ועושים זאת נכון, ניתן גם לאכוף את ההגנה הזו בכל רחבי העולם, לרבות באתרי המסחר המקוון כגון איביי, אמזון, אטצי ועוד. 

אם גם לך יש עיצוב חדש שברצונך להגן עליו בארץ ובחו"ל, בשטח או באינטרנט, מומלץ לפנות אל עורך דין אשר מתמחה בתחום הקניין הרוחני, בקיא בסעיפי החוק ובמקביל מתמצא בתחום המסחר באינטרנט על מנת למקסם את תועלות החוק החדש וההגנה הפוטנציאלית.

זו סיבה נוספת שמומלץ לפנות למשרדנו לקבלת שירות מקצועי, מהיר ויעיל.לקבלת מידע נוסף על רישום מדגם עיצוב,