קניין רוחני הוא זכות קניינית המוענקת ליצירות אינטלקטואליות, כגון המצאות, יצירות ספרותיות, אמנותיות, מוזיקליות, סימני מסחר ועוד. קניין רוחני נותן לבעליו זכות בלעדית להשתמש ביצירתו למשך תקופה מוגדרת. בכל מה שנוגע לקניין רוחני, עורך דין קניין רוחני הוא זה שעוסק בזה. דוגמאות לקניין רוחני הינן:
• פטנטים
• סימני מסחר
• זכויות יוצרים
• עיצובים תעשייתיים
• זכויות מטפחים (המקבילה של פטנטים על צמחים)
• סודות מסחריים
עורך דין קניין רוחני וההבדל בין קניין רוחני לקניין פיזי:
קניין פיזי הוא נכס מוחשי שאפשר לגעת בו, כגון רכב, בית או מחשב. לעומת זאת, קניין רוחני הוא נכס לא מוחשי, כגון רעיון, יצירה, מוניטין או מותג. מה אתם יכולים לעשות במידה ואתם חושבים שנעשה שימוש בקניין הרוחני שלכם? אם אתם חושבים שנעשה שימוש בקניין הרוחני שלכם ללא רשותכם, עליכם לפנות לעורך דין המתמחה בקניין רוחני. עורך הדין קניין רוחני יוכל לבחון את המקרה ולייעץ לכם כיצד לפעול.
קניין רוחני רשום מול קניין רוחני לא רשום
ישנם סוגים שונים של קניין רוחני. בהתאם לכך, ישנם גם חוקים שונים שנועדו להגן על כל סוג של קניין רוחני. בעוד שישנם סוגי קניין רוחני שניתן להגן עליהם ביותר מדרך אחת, זה לא המצג בכל המקרים. ישנו קניין רוחני שמאוד חשוב לרשום אם רוצים לקבל הגנה משפטית, לדוגמא פטנט. רישום פטנט הוא הכרחי על מנת לקבל זכויות לאסור על אחרים מלעשות שימוש בהמצאה כלשהי (לפחות לתקופת הפטנט).
בשונה מכך, ישנו קניין רוחני כמו עיצוב אשר מאפשר לקבל הגנה משפטית ללא רישום לפרק זמן מסוים ולאחר שחולף פרק הזמן הזה, במידה והקניין הרוחני לא נרשם- לא יהיה אפשרי לקבל עליו הגנה מכוח חוק העיצובים.
יש קניין רוחני שלא מחייב רישום על מנת לקבל הגנה מן החוק כמו זכויות יוצרים (אך כן תידרשנה הוכחות מתאימות לבעלות בזכויות היוצרים).
אפילו, יש קניין רוחני שמומלץ בתנאים מסוימים לא לרשום אותו וזאת כדי לשמור עליו כסוד מוחלט. זאת במצבים כגון מתכון סודי שיכול להישמר בסוד. זאת בהתחשב בעובדה שבעוד שפטנט יספק הגנה לכ 20 שנה, סוד שלא יתגלה לעולם, לא יוכל להיות מנוצל על ידי אחרים- כל עוד הם לא יגלו או יגיעו לנוסחה המתאימה בעצמם...
עורך דין קניין רוחני יוכל לספק לכם מידע נרחב על המקרה הספציפי שלכם, על האפשרויות העומדות לרשותכם ולגבי הדרך הכדאית ביותר בשבילכם להגן על הקניין הרוחני שלכם.
אפשרויות פעולה במקרה בו הפרו את הקניין הרוחני שלכם:
• בדיקה לגבי הזכויות שלכם: ייעוץ משפטי מקדים בתחום הקניין הרוחני לפני נקיטת כל פעולה הוא ככל הנראה הצעד הראשון המומלץ ביותר. זאת על מנת להימנע ממצב שבו הפעולה שלכם תוכל לפגוע בסיכויים שלכם לקבל פיצוי בגין הפרת זכויות הקניין הרוחני שלכם ואף חשוב מכך, תזהיר אתכם מלנקוט בפעולה שיש בה ליצור חשיפה משפטית כנגדכם זו אחת הסיבות החשובות ביותר בגינן יש לפנות לעורך דין קניין רוחני בטרם נקיטת כל פעולה בנושא.
• שליחת מכתב התראה: ניתן לשלוח מכתב התראה למי שמשתמש בקניין הרוחני שלכם ללא רשותכם. מומלץ מאוד לשלוח מכתב המנוסח על ידי עורך דין קניין רוחני הבקיא בתחום. המכתב יבהיר לצד השני את המצב המשפטי הרלוונטי למקרה, את הבעלות שלכם בקניין הרוחני המדובר, וידרוש מהמפר להפסיק את השימוש בו ו/או פיצוי הולם בגין אותו שימוש לא מורשה.
• הליכים משפטיים: אם מכתב ההתראה לא עוזר, ניתן באמצעות עורך דין קניין רוחני לפנות לבית המשפט ולבקש צו מניעה שימנע מהמפר להמשיך להשתמש בקניין הרוחני שלכם. כמו כן, ניתן לתבוע פיצויים עבור הנזק שנגרם לכם כתוצאה מההפרה. יוער כי במקרים מסוימים ניתן אף לקבל פיצוי ללא הוכחת כל נזק, זאת בהתבסס על סוג הקניין הרוחני שהופר.
דברים חשובים נוספים שניתן ללמוד מהיוועצות בעורך דין קניין רוחני
• קיימים חוקים רבים המגינים על קניין רוחני.
• חשוב להירשם כבעלים של קניין רוחני על מנת להגן עליו בצורה הטובה ביותר (בכפוף לסוג הקניין הרוחני).
• ניתן לרשום קניין רוחני גם בישראל וגם במדינות אחרות.
• חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בקניין רוחני לפני ביצוע כל עסקה הקשורה לקניין רוחני.
קניין רוחני הוא נכס חשוב שיכול להוות מקור להכנסה ולרווח. חשוב להגן על קניין רוחני על ידי רישום שלו ונקיטת צעדים משפטיים במקרה של הפרה. אם אתם מחפשים עורך דין קניין רוחני המתאים לטיפול במקרה כזה, עו"ד עומרי סגל הוא האיש אותו אתם מחפשים. הוא מהיר, יעיל ובעל ניסיון רב והוא וצוות המשרד שלו ישמחו לסייע לכם.