אחת ההתלבטויות הנפוצות ביותר של יזמים היא מתי להתחיל ברישום הפטנט? במאמר זה נסביר בקצרה על אחד השיקולים החשובים ביותר שיש לשקול בעת החלטה בנושא מתי יש להתחיל ברישום פטנט.
- נקודה מקדימה- תמיד יש להתחיל עם רישום פטנט (ובפועל להגיש את בקשת הפטנט) לפני שאתם מציגים את המוצר בתערוכה, או מעלים סרטונים או תמונות של המותר לאינטרנט. הפרסום של מוצר לפני ההגשה של הבקשה לרישום פטנט יכול להרוס את הסיכויים שלכם לקבל את הפטנט.
בהנחה שזה כבר ברור לכם, נסביר כעת על השיקול הבא שהוא אחד השיקולים החשובים ביותר שצריך לשקול. רמת השינויים שהמוצר הולך לעבור במהלך הפיתוח של המוצר.
מצד אחד, חשוב להתחיל את רישום הפטנט יחסית מוקדם ממגוון סיבות כמו הסיכון שהמידע ייצא החוצה, הרצון לחשוף את הרעיון מול משקיעים או בתערוכות רלוונטיות להשגת לקוחות.
מצד שני, אם נגיש בקשה לרישום פטנט ואז נתחיל את העבודה מול מעצבי מוצר והצוות הפיתוח הטכנולוגי יגלה יש ליצור שינויים מסוימים במוצר, יש תמיד סכנה שהמוצר הסופי ישתנה יותר מידי מהמוצר כפי שתואר בתחילת הדרך בבקשת הפטנט ואז ייתכן מצב שבו בקשת הפטנט לא תגן על המוצר, מה שיגרום לזה שהפטנט לא יהיה שווה הרבה בשבילכם..
אז מה לעשות?
ראשית, מומלץ להתייעץ על הנושא הזה עם עו"ד פטנטים עדי לקבל דעה מקצועית על המקרה הספציפי שלכם, זה יכול לעזור לכם להימנע מטעויות קריטיות במהלך הדרך.
מעבר לזה, מומלץ להתחיל עם רישום הרישום פטנט אחרי שיש לנו הבנה יותר בשלה של איך המוצר הסופי יעבוד. הכוונה היא לא שצריך להשלים את הפיתוח ורק אז להתחיל עם הרישום פטנט אלא שאבני הדרך של מה קורה בתוך המוצר ומה בערך סדר הפעולות שיקרה.
לא תמיד אבל בדרך כלל אפשר לזקק את הליבה של המוצר בשלב יחסית מוקדם וזה השלב שבו אפשר עם רישום פטנט במהלך פיתוח מוצר.
- נקודה חשובה- חשוב מאוד – אם הולכים על רישום פטנט במהלך פיתוח מוצר, צריך לוודא שהנוסח של בקשת הפטנט מאפשר לכם כמה שיותר סטייה של אופן המימוש של ההמצאה כדי שיהיה לפיתוח הטכנולוגי מרחב פעולה אופטימלי. אם ניתן ליישם את הרעיון במגוון דרכים, שווה לשקול להכניס את כולן בדרך כזאת או אחרת (מצד שני יש לקחת בחשבון שלא לחסום את דרכנו על ידי יצירת פרסום שיחסום בפנינו רישום פטנט עתידי).
מה לעשות אם המוצר שלי פשוט יותר? בלי שלבים ופעולות שקורות בפנים?
גם במקרים שמדובר במוצר פשוט יותר, בו אין מורכבות יתרה בפעולות שהמוצר יעשה בסופו של דבר, עדיין ניתן ליישם את אותו העיקרון.
במוצרים פשוטים שהפטנט עליהם ייטה לכלול אלמנטים צורניים (כלומר יגדיר צורה כלשהי שחייבת להיות שם כדי שהמוצר יעבוד או כדי להגדיר את היקף הפטנט), עדיין ניתן להשקיע מחשבה ולהבין מה המשותף בין כל הצורות אשר ישיגו את המטרה. גם כאן, עו"ד פטנטים כמובן יוכל לעזור.
ישנם כמובן שיקולים נוספים כגון שיקולים פיננסיים, זהות הלקוחות או המשקיעים שאתם רוצים לחשוף בפניהם את המוצר, קלות או הקושי של פיתוח המוצר, משך זמן הפיתוח (לדוגמא- אם יש לכם רעיון מצוין אך משך הפיתוח מוערך בלמעלה מ3-4 שנים, קחו בחשבון שהפטנט יהיה בתוקף רק 20 שנה שנספרות לא ממועד קבלת הפטנט אלא ממועד הגשת הבקשה).
לכל מקרה ספציפי יש את הנסיבות הייחודיות לו ולכן תמיד מומלץ להתייעץ עם עו"ד פטנטים או עורך פטנטים על מנת לנסות להעריך טוב יותר את המצב ולקחת את ההחלטה הטובה ביותר בשבילכם.