כמה עולה לרשום פטנטיש לכם המצאה, רעיון לסטארט אפ או תגלית שרציתם לרשום עליה פטנט? פטנט יוכל לעזור לכם לשמור על הזכויות שלכם, על הקניין שלכם ועל הפיתוח שלכם, אפילו אם הפיתוח עדיין לא הסתיים. כמו כל דבר בחיים, גם רישום של פטנט עולה כסף. האם אפשר להעריך כמה עולה לרשום פטנט? הנה כמה עובדות שיעזרו לעשות סדר בדברים.

כמה עולה לרשום פטנט, ההיבט הטריטוריאלי

בעולם גלובלי, לכאורה הרבה יותר פשוט לפרוץ לשווקים זרים. ולראייה, מישראל יצאו לעולם הרחב אין ספור פטנטים מוצלחים וסטארטאפים משגשגים. אבל העולם רחוק מלהיות יחידה אחת בעניין הפטנטים. כאשר אתם שואלים כמה עולה לרשום פטנט, אתם בעצם צריכים לדייק את השאלה. השאלה האמיתית היא, קודם כל היכן אתם רוצים לרשום את הפטנט.

לרישום של פטנט בארץ קיימת עלות מסוימת בעוד שלרישום פטנט במדינות נוספות תהיה עוד עלות נוספת. ואם רושמים בחו"ל, האם תרשמו בארץ ובארצות הברית? או שאולי היעד שלכם הוא דווקא שוק במזרח הרחוק? מסקנה: קודם מחליטים היכן קהל היעד שלכם והיכן חשוב לכם מבחינה אסטרטגית לרשום את הפטנט (בסין לדוגמא לעיתים שווה לרשום את הפטנט לאו דווקא אם זהו שוק היעד). לאחר מכן מחליטים היכן יהיה נכון לרשום את הפטנט. העלות נגזרת מכל עלויות הרישום, בכל המדינות השונות בהן תרצו להגן על הפטנט שלכם.

תחום צפוף בהמצאות או המצאה חדשה לגמרי, ההשפעה על העלות

העלות של רישום הפטנט מושפעת מגורמים שונים נוספים כגון האם הרישום "עובר חלק" או שישנן התנגדויות בדרך (דו"חות בחינה). ככל שמדובר בתחום צפוף יותר עם המון המצאות על כל דבר קטן, כך יהיה קשה יותר לקבל פטנט והיקף ההמצאה יצטמצם כיוון שחלק מההמצאה כבר פורסם על ידי אחרים לפניכם.

מעבר לכך, צריך להביא בחשבון שלא תמיד יהיה נכון לרוץ ולהגיש מיד בקשה לפטנט, עם כל העלויות הנגזרות מכך. במיוחד בפיתוחים טכנולוגיים מורכבים, מקובל לעיתים להגיש בקשה זמנית, עוד קודם לבקשה "מלאה" של רישום הפטנט במדינות ספציפיות. בקשת פטנט זמנית בארה"ב לרישום יכולה להקנות מרווח זמן עד שמוצאים משקיעים וגם מאפשרת להתקדם עם הפיתוח הטכנולוגי של המוצר בטרם אנחנו מקבעים את מה שיהיה כתוב ממש בבקשת הפטנט. בנוסף, היא מאפשר שמירה על תאריך הגשת הפטנט מבלי להעמיס עלויות של אגרות נוספות.

כמה עולה לרשום פטנט תלוי בגורמים נוספים:

  • המסלול בו תבחרו ללכת במסגרת תהליך רישום הפטנט (אם תשתמשו בבקשת PCT או תגישו בקשה ישירה במדינות היעד), האם תרצו לזרז את הבחינה? תעדיפו מהיר ויקר או איטי וזול יותר?..
  • במידה והגשתם בקשת פטנט בינלאומית (PCT)- עניתם על דו"ח הבחינה הבין לאומי? מענה זה הנקרא גם Demand יכול לחסוך עלויות עתידיות בהמשך הליך הבחינה על ידי הימנעות מדו"חות בחינה כמעט זהים במדינות שונות.
  • באילו מדינות (ולא רק בכמה מדינות) תרצו להגן על ההמצאה- הליך הרישום בארה"ב לא עולה כמו רישום בישראל או ביפן..
  • עלויות תרגום במהלך התהליך.
  • אורך הבקשה עצמה ומספר התביעות בבקשת הפטנט
  • כמה דו"חות בחינה יתקבלו בדרך לרישום הפטנט.
  • הייעוץ ותשומת הלב שתקבלו מעורך דין הפטנטים שלכם, כמה הוא קשוב לצרכים שלכם ולנסיבות הספציפיות במקרה שלכם.

נקודה נוספת שראויה לציון בנושא השאלה כמה עולה לרשום פטנט היא שהעלות היא לא במכה אחת. לא תתבקשו לשלם סכום אחד גדול כאן ועכשיו אלא זה פרוס למשך מס' שנים בדרך כלל.

על מנת לסבר את האוזן, טיפול בהגשת בקשת פטנט עשוי לעלות החל מעשרת אלפי שקלים או כמה עשרות אלפי שקלים. תלוי מקרה ומקרה. רוצים לדעת כמה עולה לרשום פטנט באופן מעשי או ספציפי למקרה שלכם? עו"ד עומרי סגל יוכל לענות לכם על כך באופן פרטני.

כמה עולה לרשום פטנט? כל מה שחשוב לדעת...

יכול להיות שקמתם עם הרעיון הזה בבוקר ויכול להיות שהוא בראש שלכם כבר כמה חודשים, אם אתם רוצים לקדם אותו, אם אתם רוצים לפתח אותו ורוצים לשמור על הייחודיות שלו, כדאי שתרשמו עליו פטנט. רישום פטנט ישמור עליו מבחינה משפטית כך שאף אחד לא יוכל לחקות אותו, הוא ישמור על הכסף שלכם שלא תשקיעו אותו סתם ככה ומישהו אחר יגנוב אותו. כמה עולה לרשום פטנט? את זה תצטרכו לשאול את עורך הדין. בשביל להבין יותר לגבי המחיר, כדאי להבין מהו התהליך ואיך מוצאים את עורך הדין הנכון בשביל זה.

כמה עולה לרשום פטנט – המרכיבים

בשביל להבין כמה עולה לרשום פטנט צריך להבין כמובן את המרכיבים. אם ניקח את טווח המחירים להגשת בקשה לרישום פטנט, אפשר לומר שזה בין 7,000 ₪ ל-35,000 ₪, ויכול להגיע כמובן גם ליותר מזה. המרכיב הראשון הוא אגרות. בכל מדינה בה מוגשת בקשת פטנט, יש לשלם אגרת הגשת פטנט למדינה. גובה אגרות הפטנטים גם שונות מאוד ממדינה למדינה. בישראל, נכון ליום כתיבת מאמר זה, אגרת הגשת פטנט לאדם יחיד הינה 1123 ₪, באירופה לעומת זאת, העלות הינה באלפי אירו. 

לאחר מכן, ישנם מספר שלבים כשלכל סוג של פטנט יש את השלבים שלו וכמה שיש יותר שלבים, זה יהיה כמובן יקר יותר. באופן כללי, לאחר הגשת בקשה לרישום פטנט, יש פרק זמן עד שמגישים את הבקשה בכל המדינות הרלוונטיות ולאחר מכן מגיע שלב הבחינה בפועל של הבקשה. במדינות שונות ברחבי העולם ישנם גם שלבים נוספים בהליך רישום הפטנט שאינם קיימים בארץ, כגון הצורך בהגשת בקשה נפרדת לתחילת הבחינה. 

מרכיב נוסף והוא למעשה המרכיב העיקרי שמשפיע על עלות רישום פטנט הוא כמות וזהות המדינות בהן מבקשים לרשום את הפטנט. כמה עולה לרשום פטנט משתנה אם זו מדינה אחת (לצורך העניין ישראל) או מספר מדינות כמו סין ארה"ב ויפן. חשוב גם לדעת שיש בוחני פטנטים והם מגישים לא פעם התנגדויות לפטנטים, ובמסגרת הליך רישום הפטנט, יהיה צורך להגיש מענה להתנגדויות אלו. ככל שיהיו יותר התנגדויות, כך העלות הכוללת של רישום הפטנט תעלה.

מה צריך לבחון כדי להעריך את העלות של ההליך?

בשביל להתקדם צריך לא רק להעריך כמה עולה לרשום פטנט אלא להעריך את העלות כולה. כדי להעריך את עלות ההליך כולו יש כמה דברים שצריך להכניס לחישוב. כדי לעשות זאת בצורה חכמה ולא "לקפוץ מעל הפופיק", מומלץ לחשוב מראש על מספר נקודות:

• איפה המוצר עתיד להיות מיוצר? 

• איך המוצר עתיד להימכר (בחנויות פיזיות או באינטרנט?)

• מהו השוק של המוצר (מבחינת אילו מדינות)

• האם חשוב לכם לקבל את הפטנט כמה שיותר מהר בעלות גבוהה יותר או לאט יותר ולשלוט בהוצאה מדורגת יותר של הכספים?

• האם המימון של הליך רישום הפטנט מותנה בגיוס משקיעים?

• האם בחלק מהמדינות בהן תרצו להגן על הפטנט יהיה צורך בתרגומים שוטפים של הליך בחינת הפטנט (לדוגמא בסין, יפן ועוד) 

כל זאת ועוד פרמטרים רבים אחרים...לא פשוט לתת הערכה פשוטה לשאלה- כמה עולה לרשום פטנט. בשביל שהכול יעבוד כמו שצריך, מומלץ להשתמש בשירותים של עורך דין מומחה בתחום הקניין הרוחני ועו"ד עומרי סגל יכול להיות בדיוק מה שאתם מחפשים – מקצועיות, ניסיון ויחס אישי. 

עורך דין בתחום הפטנטים חייב להיות בעל ניסיון ספציפי וצריך להראות לכם "קבלות" מה שאומר שהוא צריך להראות לכם הצלחות שלו, פטנטים אחרים שהוא זה שטיפל בהם והוא צריך להיות כמובן כזה שיש לו המלצות מלקוחות עבר שלו שהיו מרוצים מהשירות.