יש לכם רעיון מהפכני או המצאה מעולה ואתם רוצים לרשום אותה על שמכם? מעולה! מדי שנה, ישראלים רבים רוצים לדעת איך לרשום פטנט, כמה עולה רישום פטנט, מה אפשר לרשום כפטנט ולוודא שכל הזכויות על המחשבה המקורית שלהם נשארת ברשותם. בדיוק עבורם הכנו את המדריך המקוצר הזה, שיסכם לכם את כל שלבי התהליך שצריך להכיר.
אם תרצו לחקור יותר לעומק ולקבל עוד מידע בצורה של מדריך מלא ומפורט יותר, לחצו כאן למעבר המדריך המלא לרישום פטנט.
אז איך לרשום פטנט? קודם כל מצאו עורך דין קניין רוחני
במידה והחלטתם כי הגיע הזמן לרשום את הפטנט שלכם, הפעולה הראשונה שאתם צריכים לבצע היא למצוא משרד עורכי דין בתחום הקניין הרוחני שייצג אתכם. במדינת ישראל ובכלל, לא מומלץ בעליל להגיש בקשה לרישום פטנט מבלי להיות מיוצגים על ידי עורכי דין המתמחים בקניין וברישום פטנטים, זאת מהסיבה הפשוטה שסיכויי ההצלחה ללא איש מקצוע מהתחום זניחים עד מאוד. לכן, במטרה לחסוך לעצמכם הרבה עוגמת נפש וכאב ראש, תתחילו בבחירת עורך הדין שייצג אתכם. העדיפו לבחור במשרד מנוסה, אשר עזר לישראלים אחרים בעבר לרשום את הפטנטים שלהם והמתמחה בתחום זה.
שלב ראשון- אל תפרסמו את הרעיון שלכם לפני שבקשת הפטנט מוגשת!
פרסום של הפטנט (או יותר נכון- הרעיון שלכם) בטרם תוגש בקשת הפטנט יכול להיות הרסני לסיכויי ההצלחה שלכם מהסיבה הפשוטה שחלק מהדרישות לרישום פטנט הן שההמצאה תהיה חדשה. כלומר, שעד יום בקשת הפטנט, לא היה דבר כזה בכל העולם כולו. אם תפרסמו את ההמצאה שלכם, ההמצאה כבר לא תעמוד בדרישה הזו. אעיר כי ישנם חריגים לכך בתנאים מסוימים אבל בגדול מאוד מאוד חשוב להימנע מפרסום הידע שעליו מבוססת ההמצאה בטרם מוגשת בקשת הפטנט.
מהבחינה הזו מומלץ גם להיזהר ולהבהיר למשרד עיצוב המוצר שאתם בקשר עמו שלא לפרסם ו/או להעביר את המידע למפעלים בסין/ מדינות אחרות אלא בתנאים מסוימים שישמרו על האינטרסים שלכם.
הכינו מידע אודות ההמצאה שלכם
מומלץ להכין מסמך שמתאר מהצד שלכם את ההמצאה שלכם. כמובן, זה לא יהיה המסמך אשר יוגש כחלק מבקשת הפטנט אבל זה כן ייתן לכם בסיס שאליו תפנו את עודך הדין שלכם ובאמצעותו תוכלו לוודא שאין אי הבנות ביניכם לבין מי שמייצג אתכם ואת הרישום של ההמצאה שלכם כפטנט. במסמך כזה, מומלץ לפרט את חשיבות הפטנט, מהי התועלת שהוא אמור להביא בהשוואה למה שקיים כיום בשוק, שרטוט של הפטנט. לאחר מכן, השקיעו זמן בשיחה עם עורך הדין או עורך הפטנטים שאחראי על רישום הפטנט שלכם כדי לוודא שאתם מבינים אחד את השני לחלוטין ושאין אי הבנות. נושא זה חשוב מאוד כדי להימנע ממקרים בהם הפטנט שנרשם אינו מגדיר במדויק את ההמצאה או אינו כולל את ההמצאה בפועל, דבר שיכול לגרום לכך שערך הפטנט לא יהיה כפי שחלמתם..
איך לרשום פטנט אסטרטגי
פטנט אסטרטגי הינו מונח עמום שניתן להתייחס אליו במספר אופנים. העיקרי והחשוב הינו לחשוב על איך לרשום פטנט שבפועל יחסום מתחרים שירצו לעקוף את הפטנט שלכם על ידי עיצוב מוצר או שימוש בשיטה שתלך מסביב לפטנט שלכם (Design Around) ותנסה להשיג את אותה התוצאה מבלי להפר את תביעות הפטנט שלכם. תביעות הפטנט הן החלק במסמך הפטנט אשר מגדירות את ה"שטח" הקנייני שלכם, או במילים אחרות, "מה שלכם תכלס" ומה אסור לאנשים אחרים לעשות בטריטוריה שבה הפטנטים רשומים.
לכן, כשחושבים איך לרשום פטנט איכותי, חשוב לתת את הדעת לנושא זה ולערוך את בקשת הפטנט ולציין בתביעות הפטנט ובאיורים של בקשת הפטנט גם אלטרנטיבות למימוש של ההמצאה שלכם- גם כאלו שהמוצר שלכם בפועל לא יהיה כמובן. לשם כך נסו להיכנס לראש של מתחרה שמכיר את ההמצאה שלכם ומנסה לחשוב על דרך לעקוף את הפטנט שלכם. מכיוון שלשם כך אתם צריכים להבין במדויק את הנוסח של התביעות שלכם- חשוב לעשות תהליך זה יחד עם עורך הדין/ עורך הפטנטים שלכם שיוכל להסביר לכם באופן מפורט מה יידרש כדי שמישהו יפר את הפטנט בהתייחס לכל תביעה ותביעה בפטנט העתידי אם וכשתתקבל בקשת הפטנט לרישום.
שאלו את העו"ד פטנטים שלכם לגבי האגרות הכלולות בתהליך רישום הפטנט
בתהליך של רישום פטנטים ישנן אגרות מגוונות שיהיה צריך לשלם ואלו משתנות בין מקרה למקרה, תלוי בגודל החברה לשכם, איפה תרצו לבצע רישום פטנטים, האם תבחרו בדרך יקרה ומהירה יותר או בדרך איטית יותר אך שתאפשר לפרוס את ההוצאות הקשורות בתהליך בצורה נוחה יותר, ועוד.
באופן כללי, מומלץ לשאול ולהבין כמה שיותר לפני שנכנסים לתהליך של רישום פטנט. קריאת מאמרים בנושא איך לרשום פטנט זה מצוין, אך מאוד מומלץ לקיים שיחה מעמיקה בפגישה פרונטלית כדי להבין בדיוק למה נכנסים.
קבלו פרט מידע שלא בטוח שתמצאו ברשת אם תחפשו ״איך לרשום פטנט״- בכדי שיבחנו את הבקשה שלכם, יהיה עליכם לשלם אגרה ממשלתית בכל מדינה שבה הבקשה לרישום פטנט תוגש. בישראל, קיימת הנחה באגרה לרישום פטנט בגובה של כ-40% לזכאים.
רישום פטנט בכל מדינה
קחו בחשבון שפטנט יהיה בתוקף רק במדינות בהן הוא יירשם! כלומר אם נרשום פטנט רק בישראל אז בארה"ב יהיה מותר לייצר ולשווק את המוצר נשוא ההמצאה שלכם. מצד שני, רישום פטנט בכל מדינה בעולם יכול להיות עסק די יקר. לכן נהוג לבחור בצורה אסטרטגית את המדינות בהן נרשום את הפטנט בפועל. לדוגמא, אם השוק של המוצר שלי רלוונטי רק במדינות עם אקלים קר, אז הכדאיות לרשום פטנט במדינות עם אקלים חם היא נמוכה יותר.
עוד שיקול לבחירת המדינות בהן נרשום את הפטנט הוא לחסום ייצור וייצוא של ההמצאה במדינות המתמחות בייצור וייצוא של סחורה, כמו סין לדוגמא. זאת על מנת למנוע מצב בו המוצר ייוצר וייצא מסין למדינות שכנות לאלו בהן הפטנט רשום.
החזיקו אצבעות!
זהו! עברתם על המדריך המקוצר לרישום פטנט. כל מה שאתם צריכים לעשות כרגע זה ליצור קשר עם העו"ד שבחרתם ולקחת את הצעד הראשון ברישום הפטנט שלכם!
אם נמאס לכם לחפש בגוגל ״איך לרשום פטנט״ ואתם רוצים כבר לצאת לדרך, אנחנו במשרד עורכי הדין Segal Law נשמח לעמוד לשרותכם! משרדנו מתמחה ברישום פטנטים ויעזור לכם לקבל את הזכויות שלכם. במידה ויש לכם שאלות נוספות תוכלו ליצור איתנו קשר בטלפון:073-3745060.