רישום פטנט בזול הוא אתגר שרבים מהממציאים והיזמים המתחילים מוצאים את עצמם מתמודדים עמו.
פטנט מהווה למעשה כזכות קניין רוחני אשר מגנה על המצאה חדשה. רישום הפטנט מעניק למעשה לממציא זכות בלעדית לייצר, להשתמש ולמכור את ההמצאה לתקופה מוגבלת.
יש לקחת בחשבון כי תהליך רישום הפטנט יכול להיות יקר ומסובך, במיוחד עבור יזמים בתחילת דרכם.
כאמור, ה"אור בקצה המנהרה" טמון בעובדה שקיימות דרכים באמצעותן ניתן לצמצם את העלויות ולהפוך את התהליך לנגיש יותר.
להלן נסקור כמה טיפים בנושא הליך של רישום פטנט:
בדיקת פטנטביליות
תהליך רישום הפטנט אמור להתחיל בחיפוש מקיף של פטנטים קיימים כדי לוודא שההמצאה היא אכן חדשנית. זהו שלב חשוב בתהליך אשר בכוחו לחסוך זמן וכסף רב בהמשך.
ככל שההמצאה מוגדרת באופן ברור העולה בקנה אחד עם דיני הפטנטים והינה יותר חדשנית ועם יותר התקדמות המצאתית מול הידע הקיים כך גובר הסיכוי לצמצום ההתנגדויות של בוחני הפטנטים. ככל שיהיו פחות התנגדויות מצד בוחני הפטנטים- כך יוזל תהליך רישום הפטנט ברחבי העולם.
בקשת פטנט זמנית (Provisional) מול בקשת פטנט מלאה
הרבה נכתב בנושא בקשות פטנט זמניות אך חשוב לזכור כי בקשת פטנט זמנית אינה נבחנת והפער בגובה האגרה אינו מצדיק את השימוש במסלול זה בהסתכלות על הטווח הארוך יותר על עלויות רישום פטנט ממגוון סיבות שלא יפורטו כאן.
רישום פטנט בזול – כיצד זה מתאפשר?
כאמור, ישנן מספר דרכים באמצעותן ניתן להוזיל את עלויות רישום הפטנט.
ראשית, ניתן להתמקד בתחילה ברישום פטנט במדינה אחת בלבד, ורק לאחר מכן לשקול הרחבה בינלאומי*.
ככל המספר המדינות בהן נרשום את הפטנט יהיה נמוך יותר, כך עלות רישום הפטנט תצומצם. חשוב לזכור כי הפטנט לא יהיה בתוקף ולא יספק הגנה במדינות בהן הוא לא יהיה רשום.
*מבחינת הדחייה של הרישום במדינות נוספות- חשוב מאוד לזכור כי חלונות הזמן להוסיף בהן מדינות הינן קשיחות ולא ניתנות לשינוי ו/או דחייה ולכן מומלץ מאוד לשאול את עורך הפטנטים או עורך הדין בנושא בטרם נקיטת החלטות.
אסטרטגיית ניהול תזרים ברישום פטנטים
ככל שתדעו מראש באילו מדינות באילו מדינות הכי חשוב לרשום את הפטנט שלכם ובאילו מדינות בכוונתכם לרשום אותו בפועל (בהתחשב באילוצים ככל וישנם) כך יהיה באפשרותכם לבחור במסלול הרישום האופטימלי עבורכם מבחינת ניהול תזרים ולהימנע ממצב בו תזנחו בקשה בתהליך רישום. חשוב לדעת מה היקף ותזמון ההוצאות בכל מדינה בה בכוונתכם לרשום בה את הפטנט.
- אגרות - וודאו אם הנכם זכאים להנחות באגרות במדינות השונות (מפאת גיל הממציא, סוג האמצאה, גובה הכנסות, ועוד).
- בחירת הגורם המייצג - בהליך חיפוש אחר סיוע בתהליך, כדאי לבצע השוואת מחירים מקיפה ולהגיע בסופו של תהליך להצעה המשתלמת והכדאית ביותר – מה שיכול לסייע בחסכון של לא מעט כסף.
חשוב לזכור לעניין זה את האיזון הנכון בין מחיר ממש נמוך שאמור להדליק נורה אדומה, לבין מחיר יקר יתר על המידה. דוגמא יפה ליקר יתר על המידה - תבדקו האם תתבקשו לשלם על עצם קבלת ההודעה שהתקבל דו"ח בחינה- בשונה מתשלום על עצם הטיפול הגשת המענה. מדובר בהעברת דוא"ל ללקוח ותיעוד קבלת דו"ח הבחינה ותו לאו.
חשוב לזכור רישום פטנט בזול אפשרי בהחלט, אך הוא דורש מחקר, תכנון וגישה יצירתית. חשוב לזכור כי בעוד חיסכון בעלויות הוא שיקול חשוב, אין להתפשר על איכות ההגנה על ההמצאה.
השקעה נבונה בשלבים הראשונים של רישום הפטנט יכולה לחסוך כסף רב בטווח הארוך ולהבטיח הגנה יעילה על הקניין הרוחני.
אם גם אתם רוצים ליהנות מהנושא של רישום פטנט בזול – אך בה בעת לא לוותר על איכות ההגנה על הפטנט – דעו שהגעתם לכתובת הנכונה.
מוזמנים ליצור קשר עם משרדו של עו"ד עומרי סגל – המתמחה בקניין רוחני ובעל ניסיון רחב ברישום פטנטים.